Harismele duhovnicești ale Cuviosului Paisie Aghioritul, așa cum le-am cunoscut(4)
<< CONTINUARE >>
Textul conferinței susținute de Athanasios Rakovalis în cadrul întâlnirii de la București cu titlul „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. Mărturia unui ucenic”
După încercarea de a vă prezenta măsura duhovnicească a Cuviosului Paisie, îndreptându-ne spre finalul omiliei, aș dori să înfățișez dragostei dumneavoastră ceva diferit de cele precedente, o profeție care are legătură cu timpul nostru, și, cred eu, cu însăși viața noastră. O profeție pe care am auzit-o cu urechile mele din gura Cuviosului Paisie, acum aproximativ 25 de ani, pe când lumea nu „fierbea” ca acum.
Discutam într-o după-amiază, doar noi doi, în curtea Panagudei, despre diferite subiecte. Trebuie să fi fost în 1991. La un moment dat, îmi zice Starețul: „Unora le convine să nu existe Grecia… Dușmanii noștri vor să ne sfârtece, iar prietenii să ne strivească… Nu contează… Au oamenii planurile lor, dar și Dumnezeu le are pe ale Lui. În cele din urmă, interesele celor mari vor fi astfel, încât vor fi nevoiți să ne ajute. Nu din prietenie sau pentru că așa este corect, ci pentru că așa va face Dumnezeu să le fie interesele. Se vor lupta între ei și nu se vor putea birui unul pe altul și vor spune: Orașul (Constantinopolul) nu-l vom lua nici noi, nici voi; îl vom da grecilor. Va intra armata greacă în Oraș fără să lupte. Turcia va fi desființată. Se vor autoproclama stat și curzii, și armenii”. Asta întrecea orice închipuire. Dar a spus-o însuși Starețul… Mi-am amintit atâtea cazuri din neînsemnata mea viață, când mi-a prevestit viitorul. Cel care „vede” viitorul, viitorul neînsemnat al unui om, nu poate oare „vedea” viitorul țării mele? Mi-am amintit atunci cum ne spunea că Uniunea Sovietică se va desființa: „Lanțurile în care era ținut poporul au ruginit. Nu mai pot fi folosite… Se va desființa, … comunismul va cădea…”. Și atunci mi se păreau de neconceput. Uniunea Sovietică era un imperiu puternic, ce controla o jumătate din glob. Era posibil să cadă?, mă întrebam cu oarecari dubii. Și iată că Starețul a avut iarăși dreptate. Iată că iar s-au adeverit cuvintele lui. Nu au trecut mai mult de 10 ani și cuvintele lui s-au împlinit până la cel mai mic detaliu. Iată că acum îmi prevestește dispariția Turciei și reluarea Constantinopolului de către greci. Creștinismul se va întoarce la vatra sa ancestrală!!!
Seara mă gândeam la cele pe care mi le-a zis. Bine, zic, noi, grecii care trăim în Grecia, suntem 10 milioane. Populația Constantinopolului este mai mare. Și să ne dea Orașul, cum îl vom administra? A doua zi am coborât din nou la Panaguda, cu acest gând în minte. Iată ce mi-a spus: „În primul rând, mulți vor muri inclusiv datorită holerei care va izbucni în Oraș. În al doilea rând, ne vor da doar partea europeană și o mare parte a populației se va muta în partea asiatică. Gândul îmi spune că vor face aceasta pentru ca strâmtoarea să fie un bun internațional. În al treilea rând, mulți se vor boteza și vor deveni creștini. Cu ajutorul acelora vom conduce Orașul…”.
După ce am plecat, am început să cercetez subiectul. Iată ce am descoperit. În Turcia există aproximativ 20 de milioane de aleviți, care mai sunt numiți bectași. Aceștia au adresat deja Organizației Națiunilor Unite o cerere oficială de a fi recunoscuți drept religie distinctă și au solicitat să li se permită să aibă lăcașurile lor de închinare, întrucât NU doresc să meargă la geamie. Adică nu se consideră musulmani. Care sunt trăsăturile aleviților? Simpatie față de greci (iunan, de la ionieni), după cum ne numesc în varianta arhaică. Îi citesc și îi iubesc pe Platon și pe Aristotel, cred într-o Trinitate, firește nu exact ca noi, ortodocșii, dar și această simplă coincidență arată ceva. Cred că aceștia se vor reboteza creștini, după cum a spus Starețul.
Ne spunea că trăim în vremurile lui Antihrist, însă noi încă nu ne dăm seama de asta. Ne vorbea despre dictatura electronică universală plănuită. Îi vor pecetlui pe oameni ca pe animale, spunea. Ne prevenea să reacționăm și să refuzăm această pecetluire electronică, această închisoare. Considera, însă, preocuparea de subiectul în discuție într-un mod exagerat și crispat drept o dovadă a lipsei de credință și de echilibru, dar pe de cealaltă parte, nu voia „să închidem ochii” și să ne facem că nu se întâmplă nimic, nereacționând atunci când este blamată și subminată credința noastră. Niciuna dintre aceste două poziții și atitudini nu-l odihneau. Prefera calea de mijloc. Spunea că cea mai bună pregătire pentru a se opune cineva lui Antihrist este viața duhovnicească cât mai profundă cu putință. Spunea că în vremea aceea se vor face minuni mari. Va avea omul o sticlă cu ulei, un pachet de făină și nu se vor termina. Hristos Își va ocroti făptura Sa.
Faptul că Părintele Paisie este Sfânt este mărturisit de toți și, mai întâi de toate, de Dumnezeu, prin minunile pe care le face prin intermediul său. Nu știu dacă noi putem realiza cât de mare este. Pentru mine este MARE. Dar cine sunt eu, ca să aibă valoare părerea mea? Se spune că numai un sfânt poate să înțeleagă pe un alt sfânt. Și este adevărat. Pentru că înălțimea duhovnicească a sfințeniei se pierde în înaltul cerului, iar privirea noastră nu ajunge până acolo. Privirea unui alt sfânt, însă, ajunge. De aceea, voi menționa mărturia Sfântului Porfirie Kavsokalivitul, făcătorul de minuni și străvăzătorul, care ne-a fost contemporan nouă și Cuviosului Paisie. Pe Sfântul Porfirie l-am cunoscut personal. Mi-a vindecat în mod minunat genunchiul drept, nemaifiind nevoie să fac operația plănuită. Sfântul Porfirie a spus cândva cu admirație unui prieten de-al meu: „Sfinți ca Părintele Paisie, Dumnezeu arată o dată la 400 de ani…”!!!
Foarte greu acest cuvânt! Foarte mare lauda! Și, desigur, din gura unui sfânt. L-a înălțat foarte mult pe Părintele Paisie. L-a numărat în rândul unei cete restrânse de sfinți mari!
Poate că cele care se spun sau se scriu despre Stareț par unora exagerări. Pentru mine, sunt foarte puține în comparație cu ce a fost Părintele Paisie. Vedem doar vârful aisbergului. Nu cunoaștem partea cea mai mare, ascunsă în marea smereniei sale. Noi am aflat doar cele ce nu a putut el ascunde.
Mulțumesc pentru răbdarea dumneavoastră. Binecuvântarea Starețului să ne însoțească pe toți, în toată viața noastră.