Fara caderea lui Adam si izgonirea lui din rai, oamenii nu ar fi avut parte de moarte. Mi-a povestit cineva, ca potrivit Talmudului, Adam, cand a venit pe pamant, deci in imparatia lui Satana, a facut un pact cu el, iar pactul a fost "semnat" de ambele parti pe o caramida: pe o parte si-a pus diavolul laba, pe partea cealalta Adam a pus mana sa. Caramida, care reprezinta pactul dintre cei doi, a fost aruncata in Iordan, acolo unde S-a botezat Domnul Iisus. Cand Domnul Iisus s-a scufundat in apa Iordanului la botez, a ridicat aceasta caramida, dovada pactului, si a anulat pactul. Se spune apoi, ca primul copil pe care l-au avut Adam si Eva, ar fi fost facut sub influenta acestui pact si de aceea Cain a avut samanta raului in el, lucru care nu i-a ramas ascuns lui Dumnezeu.
Cu aceasta ocazie am aflat de ce Adam e cel vinovat de caderea din rai, desi sarpele mai intai pe Eva a ispitit-o. Mi s-a spus, ca atunci, cand omul se afla sub ispita Satanei, deci nu a diavolului, nu se poate impotrivi; in cazul Evei, ea a trebuit sa se supuna. Dar ea ispitidu-l pe Adam si el acceptand ispita, el s-a supus omului. Iata deci diferenta dintre ispita Evei si a lui Adam.
Oare si Sfintii parinti afirma aceleasi lucruri? Intreb caci am aflat acestaéa pe cale orala.
|