Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Prefer Igor, îți reamintesc, mulțumesc pentru înțelegere.
Absrudul situației ? Dovedește. Am amintit, sau reamintit, am întărit sau reîntărit, am adăugat sau readăugat, ce au dovedit alții înaintea mea, că Augustin e eretic.
Minți. Repet: Augustin nu e sfânt, nu e cinstit de Biserică ca sfânt. Ci ca fericit. E cu totul altceva. Încetează să mai spui că e cinstit ca sfânt. Augustin și Ieronim, sunt singurii din tot calendarul care sunt cinstiți ca fericiți și nu ca sfinți.
Întâmplător? Cu siguranță că nu.
|
Firește, Igor, că atunci când există o diferență clară între ceea ce afirmă un om și ceea ce a păstrat Tradiția ca adevăr de credință, e nevoie și de un semn exterior care să indice diferențele.
Pe de altă parte, spune-mi te rog: ai avut răgazul, până azi, să citești cartea "Confesiuni"? Dar "De dialectica"? (e bilingvă, latină și română) Ultima e o capodoperă în care Augustin descoperă tainițele relației dintre gândire și limbaj.
După cum te cunosc, în cazul că vei citi cu oarece pace "Confesiuni", eu cred că îl vei îndrăgi mult, foarte mult pe Augustin. Și că vei avea enorm de învățat de la el, fără să te abați de la ortodoxia noastră. Sunt acolo surprinse unele taine ale sufletului omenesc atât de fine, atât de subțiri, cum doar la sfinții noștri cărturari mai găsești sau la scriitorii de geniu.
Augustin a fost un mare om, un mare bărbat. Pentru mine, unul dintre cei mai frumoși învățători pe care am avut bucuria să îi primesc în dar de la Dumnezeu.
Citește, deocamdată! Vorbim mai apoi.
Doamne ajută!