Da, interiorizarea celor citite e un travaliu, într-adevăr...
Pe de altă parte, cărțile au rostul lor, dovadă că tocmai din ele aflăm ce spunea Părintele Arsenie...:)
Cărțile bisericești ne pot ajuta, cred eu, să avem repere corecte/folositoare atunci când năzuim la cele sfinte. De aceea le numim dreptar, ziditoare de suflet, comoară etc. Adeseori duhovnicii de azi, care au mai și scris cărți ori au lăsat pe alții să scrie mesajul lor, îndeamnă la consultarea acelor texte folositoare care pot umple un gol - lipsa bunilor învățători sau raritatea lor...
*
Vă mărturisesc că în această problemă a pierderii oamenilor dragi eu sunt... expert. I-am pierdut pe toți din familie, rând pe rând... Cu o excepție, deocamdată.
Am experiența pierderilor majore, inclusiv a pierderii copiilor. Pe de altă parte am lucrat mulți ani cu oameni care au suferit pierderi foarte dureroase, uneori anihilante, parcă, pentru sufletul lor; în orice caz, așa le percepeau.
Durerea, confuzia, spaima și multe alte simțăminte se amestecă în sufletul nostru când pierdem o persoană dragă. Sunt reacții firești ale omului sufletesc. Sunt și mari încercări.
Ei bine, tocmai aici avem învățătură din partea Bisericii: nu ne e de folos să pedalăm prea mult pe aspectul acesta afectiv al doliului ci, pur și simplu, e folositor nouă și lor (celor pierduți) să ne înduhovnicim doliul. Să nu rămână doar psihologic.
Concret, ce înseamnă aceasta? - Să ne înnăbușim durerea? Nicidecum. Să negăm suferința? Nu, nu e normal, nu e sănătos. Să ne lamentăm și să ne văicărim punînd pe umerii altora propria suferință? Ce sens ar avea, ce folos, ce demnitate... Să ne războim cu Dumnezeu? Vai, nu, Doamne ferește! (deși uneori am făcut-o...) Să fabulăm și să imaginăm vrute și nevrute? Nu, pierdem vremea și energia nobilă a iubirii.
Atunci ce să facem?
Să învățăm. Să conștientizăm, că tot veni momentul, cam cum e cu noi oamenii, cum e cu viața și cu moartea, cum e cu sufletul celui plecat la Domnul și cum putem fi de folos. Să ne împrospătăm rugăciunea și faptele milei. Să ne îmbunăm și să ne curățim inima...
E drept că nostalgia și nenumăratele noastre obișnuințe de a conviețui cu cel drag ne sunt, într-un fel, o piedică... Dar tocmai acum vine prilejul cel mai generos de a face un salt în rugăciune, în înțelegere, în smerirea minții față de Dumnezeu și astfel în luminarea ei...
Biserica a rânduit anumite practici ca să ne ajute pe noi, cei care am rămas deocamdată aici, dar și pe ei, cei plecați. În ce mă privește, am descoperit că sunt rânduieli minunate. Vă încurajez să le dați curs și veți înțelege treptat folosul lor.
Cât despre apa sfințită, nu strică să mai întrebăm și pe preot. Nu s-o supăra prea tare că insistăm...:)
Doamne ajută!
|