Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Greșit.
Tu te iei de traducerea cuvintelor. Le înclocuiești, le combini, le modifici sensurile, și scoți un amalgam, sau un nimic.
Înafara Bibliei.
Cu care smintești.
Fi atent.
"Dogmatica de clasa întâi", cum spunea părintele nostru profesor. Marea dilemă adventistă, ne-am băgat în ea.
|
Lasa "dogmatica de clasa intaia". Pune-te pe studiu personal. Iti recomand un link, cu Sfanta Scriptura in foarte multe variante si in format interlinear (scrieri originale, expresi originale, traduse cuvant cu cuvant).
http://biblehub.com/interlinear/genesis/46-27.htm Ti-am dat chiar referintele pentru Facerea 46:27, unde se vorbeste despre suflete (nephes) cu intelesul de persoane, fiinte omenesti in intregul lor.
Igor, lucrurile sunt clare si limpezi in Scriptura:
- este scris despre "suflet"(nephes - in VT, psyche - in NT) care semnifica:
omul insusi (fiinta umana), viata omului ("pastorul cel bun isi da sufletul- psyche - pentru oile lui" - Ioan 10:15) sau sentimentele omului ("sufketul - psyche - Meu este tulburat" - Ioan 12:27).
- este scris despre "suflare de viata" (ruah). Este ceea ce se intoarce la Dumnezeu, cand omul moare. "se intoarce tarana in pamant, asa cum a fost si suflarea de viata (ruah) la Dumnezeu care a dat-o" (Eclesiastul 12:7).
Verifica aici:
http://biblehub.com/interlinear/ecclesiastes/12-7.htm. Vei gasi termenul "ruah" (tradus, de unii, in fel si chip, ceea ce ne poate derurta).
Ca o concluzie: trebuie sa facem distinctie clara intre "suflet" (nephes, psyche) si "suflare de viata"(ruah, pneuma - cea care se intoarce la Dumnezeu.
Repet, la Dumnezeu nu se intoarce o fantoma (acea ciudatenie care se desprinde de trup si vietuieste, in continuare, in mod rational si plin de simtiri). Nu stiu cumputeti crede asemenea aiureli de domeniul s.f.-ului.
La Dumnezeu se intoarce "suflarea de viata"(ruah). Atunci, omul (sufletul) moare.Asa spune Scriptura. Asa spun si unii sfinti parinti, care s-au indepartat de invataturile elinesti si au mers pe Scriptura (asta ca o curiozitate). Vezi Iustin Martirul in scrierea sa "Dialog cu iudeul Tryphon".