Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Acum afirmi ca persoana divina este cea care are insusiri ipostatice unice si netransmisibile, dar in alta postare afirmai ca persoanele divine nu se inteleg ca trei constiinte.
|
Nu le mai face varză. Eu nu mă contrazic deloc.
Conștiința nu este însușire ipostatică (netransmisibilă/necomunicabilă) la Persoanele divine. Informează-te și vezi care sunt
însușirile Ipostaselor divine.
Însușiri ipostatice la Persoanle divine:
"Tatăl este fără de început, necauzat și nenăscut, adică existența Sa nu este cauzată de ceva anume, Fiul S-a născut din Tatăl, iar Duhul Sfânt purcede din Tatăl."
"
Voința și conștiința nu sunt ale persoanei, ci ale firii. Persoana este cea care voiește, voința este apetitul firii, care este rezultatul voinței celui care voiește. Când voința este considerată ipostatic, și anume ca a persoanei, atunci fiecare Persoană dumnezeiasca are propria ei voință și libertate, ceea ce duce la triteism." (
ÎPS Ierotheos Vlachos)
"Căci cu privire la Sfânta Treime ceea ce o unește și o face una este examinat real din pricina coeternității și
din pricina identității ființei, activității și voinței, din pricina acordului felului de a gândi și din pricina identității stăpânirii, puterii și bunătății. Nu am spus asemanare, ci identitate și unitate de mișcare, căci este vorba de o singură ființă, o singură bunătate, o singură putere, o singură voință, o singură activitate, o singură stăpânire, una și aceeași, nu trei asemenea unele cu altele, ci una și aceeași mișcare a celor trei ipostase. (
Sf. Ioan Damaschin)
Sunt total nepermise astfel de analogiii forțate, între persoanele divine și Persoanele umane!