View Single Post
Vechi 16.03.2015, 14:13:11
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Capy, mai am o intrebare: cumva faci parte din BOSV?
Macar sa stim cu cine vorbim.
În primul rând, nu fac și nici nu am făcut parte din BOSV și din nici o sectă sau grupare schismatică. Teologi ca Ioannis Zizioulas, Nikolaos Matsoukas sau Ierotheos Vlachos, pe care eu i-am citat în această discuție, nu au și nici nu au avut vreodată legătură cu BOSV. Nu mai tot încerca să aduci tot felul de insinuări ridicole. Iar Mitrop. Ioannis Zizioulas, în contextul de față, are dreptate, referitor la interpretările eronate ale Prof. Dumitru Stăniloae despre Persoanele Sfintei Treimi.

Citat:
Capy, trebuie sa inveti sa vezi putin si dincolo de o anumita exprimare, la ceea ce vrea sa spuna parintele Staniloae. Hai sa-ti dau un exemplu. Sf Chiril al Alexandriei are o exprimare care suna asa: "O singura fire intrupata a lui Dumnezeu Logosul".
Daca ne luam strict dupa litera, atunci Sf Chiril era monofizit. Dar cu siguranta Sf Chiril NU a vrut sa spuna ca Hristos avea o singura fire.
De fapt, nu știi pe ce planetă trăiești! Nu vezi că faci analogii total aiuristice? Ce legătură are Sf. Chiril al Alexandriei cu Prof. Dumitru Stăniloae? Sf. Chiril al Alexandriei a trăit înainte de Sinodul Ecumenic de la Calcedon, și în genere, înainte ca Sfintele Sinoade Ecumenice să se fi terminat, și înainte ca dogmele să fie formulate, pe când, Prof. Dumitru Stăniloae a trăit în sec. al XX-lea. Ar fi cazul să nu mai lansezi comparații total deplasate și ridicole!

Citat:
Sf Ioan Damaschin era un filosof si logician redutabil in traditia aristotelica.
Doar în visele tale. Sf. Ioan Damaschin este un teolog înrădăcinat în Sfânta Tradiție, ale cărui Scrieri păstrează cu fidelitate dogmele formulate de Sfintelor Sinoade Ecumenice. El însuși a combătut ereziile filozofiei eline. Iar Sf. Grigorie Teologul arată că Sfinții teologhisesc pescărește (ca Apostolii), ci nu aristotelic (ca filozofii).

Așadar, lasă bolboroseala și filozofeala aristotelică și nu o mai confunda cu teologia propovăduită de către Sfinții Părinții! Pune mâna pe o carte de dogmatică autentică, cum sunt cele ale teologului Nikolaos Matsoukas și învață să faci deosebirea între teologie și filozofeală. Nikolaos Matsoukas îți va explica limpede cum să faci deosebirea dintre teologie și filozofie, fiindcă era specializat atât pe teologie cât și pe filozofie!

Last edited by Capy; 16.03.2015 at 20:13:28.
Reply With Quote