View Single Post
Vechi 16.03.2015, 20:47:55
nectarios nectarios is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.03.2015
Smile O mică completare la gândirea Fer./Sf. Augustin

Cu părere de rău am observat că vorbești de Fer./Sf. Augustin ca eretic și nu nici măcar o carte de a lui la bibliografie, sau măcar cartea Tradiția creștină a lui J. Pelikan în care afirmă că Sf. Augustin este "cel mai mare apologet de limbă latină, dar și cel mai mare dogmatician care a scris în această limbă". Referitor la cartea pr. Serafim Rose susții că este o teleogumenă, în timp ce pr. Romanidis e canonic clar pentru dogmatica noastră ortodoxă (ca să nu mai spun că dacă nu știi greaca veche nu ai ce căuta în Rai, după opinia acestuia). Referitor la Filioque să știi că și Sf. Ambrozie l-a susținut deoarece nu era o traducere clară a textului grec din Crez. La sinodul V ecumenic Augustin a fost numit între mari Sf. Părinți din cauză că a convocat 7 sinoade locale pentru a combate ereziile acelor vremuri, iar într-o carte de a sa care, din păcate nu ni s-a păstrat, a prezentat 88 de erezii de la Simon Magul și până la Pelagiu. Pentru cultura ta generală, în Grecia, Augustin e cinstit ca Sfânt, și are chiar și o icoană bizantină, iar o mănăstire are hramul Sf. Augustin. Nu mă pune să-ți dau bibliografie pentru fiecare frază de aici, că nu am chef să caut prin licența mea susținută la Fac. Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, unde am prezentat gândirea Fer./Sf. Augustin.