Acum nu o sa ma apuc sa nominalizez pe nimeni, unu la mana ca intr-adevar nu stiu care cat de bun crestin este, iar dintre cei care sunt, nu vreau sa acuz pe cineva pe nedrept, poate omul chiar a avut bune intentii, uneori mustrarile sunt facute in scop de indreptare.
Nici eu nu sunt bun crestin, si eu as sari in capul unora care nu-si fac treaba...dar am observat ca n-are absolut niciun rost...nu se rezolva nimic. Nici cu frumosul, nici cu " uratul". La rugaminti ti se raspunde cu promisiuni ( care nu se concretizeaza ever) , la eventualele amenintari...probabil cu alte mitocanii...cei care sunt nesimtitori au aceeasi reactie si la una si la alta. Si n general se bate calu' care trage; daca de la aia nesimtiti nupoti sa obti nimic, atunci te iei de cei care sunt sensibili la critici si amenintari...bine, mie mi-e urat de amenintari ca de dracu, mai ales ca de cele mai multe ori nu sunt intemeiate, sunt facute doar asa la intimidare...chiar daca uneori mi s-ar parea amuzant sa fac si eu asta, ma gandesc ca e urat fata de cei care sunt sensibili si chiar sufera, si riscant in fata celor care sunt rai...dar sincer intre unul care te roaga frumos sa nu il uiti si sa faci ceva pt el, sa-ti achiti o datorie, si unul care face urat si te ameninta ( ? ), mai multe sanse sunt sa-l uiti sau sa-l ignori pe cel binevoitor decat pe cel amenintator...cu toate ca, nu stii intotdeauna ce rau anume ti-ar putea face, dar ti-e urat de scandal si de ocari...insa mai grav e ca pana la urma trebuie sa ne achitam datoriile si fata de aia buni care ne pasuiesc, si fata de aia rai si neingaduitori...
( aveam un patron vecin, l-au dat afar proprietarii pan la urma, era foarte mitocan, venea seara facea scandal ca n-au avut vanzare, unele dintre vanzatoare ripostau, comentau, pe cateva le-a dat afara, altele au plecat singure, doar una tacea si nu zicea nimic, dar reactiile lui erau egale, tot injura, scuipa, dadea cu piciorul in navete, etc..iar cand s-a desfintat pravalia, a pus-o pe liber, nu a luat-o la fabrica sau la alt punct...deci se pare ca nu a apreciat pozitiv tacerea ei si lipsa dereactie ; dar acum nu stiu daca turcul cu pricina era bun crestin sau macar bun musulman :)...nici macar ca ateu nu cred ca putea fi considerat bun :) )
In fine, mai sunt cate unii nu stiu cat de buni/ de crestini, care insa ajung sa fie exasperati de ineficienta si aparenta indolenta a celor de langa sau din subordinea lor, chiar a propriilor consoarte, si gasesc ca sunt motivati, indreptatiti, sa-i mai ameninte, sa mai bage frica in ei, sau sa-i ocarasca, poate " se simt"...de ex un vecin al meu s-a plans de fata cu mine si cu nevasta-sa, ca de cand a nascut adica de cateva zile nu mai face nimic de mancare si prin casa...acum io inteleg ca omu era coplesit si depasit de situatie, si ca avrut cu faza asta sa o faca sa se simta intr-in fel, dar...a facut-o doar sa planga si sa se rusineze, si probabil sa-l injure in gand...iar treburile a continuat sa si le faca la fel ca inainte, adica...mai anevoie, ca daca era chiar sa nu vrea, sa creada ca i se cuvine sa refuze anumite indatoriri, reactia ei ar fi fost alta...adica multe dintre noi, asa bune crestine cum am vrea sa fim, tot n-am fi tolerat asemenea mitocanie, poate chiar am fi reactionat violent...dar nici reactia sotiei in cauza nu stiu daca a fost suta la suta crestineasca, chiar daca a tacut, pt ca simtindu-se nedreptatita, a nutrit resentimente, iar acolo unde apar acestea, se imputineaza dragostea....si e foarte greu chiar si pentru un crestin cu ravna, e o provocare, sa mai slujeasca cu iubire pe acela care-l ocaraste sau il ameninta...chiar si atunci cand are partea lui de vina, ca nu isi poate face datoria asa cum trebuie incat sa fie sotul multumit...mai ales ca copiii, cel putin la inceput, te iubesc neconditionat si nu te critica si ocarasc nici cand nu e curat in casa, nici cand nu sunt hainele calcate...mai rau ii deranjeaza ca esti suparata si nu ai chef sa te joci cu ei, ba poate ii mai si repezi...abia mai tarziu incep sa comenteze ca nu le place mancarea, sau ca nu-i lasi sa faca ce vor ei...sau incepi tu sa-i certi ca fac mizerie...si ei sa-ti reproduca ce-au mai auzit despre tine la tata/socrii....
Last edited by fallen; 20.03.2015 at 17:36:35.
|