Citat:
În prealabil postat de Parascheva16
Defapt, se tine inainte sa devi insarcinata, dar ma rog. Majoritatea tin macar in cele 9 luni si cand alapteaza.
*
Nu stiu ce intelegi prin mancare romaneasca, care include si mancare de post. Acele cateva feluri de mancare care se consuma la greu in ziua de azi, da, nu sunt prea sanatoase, mai ales in consum mare.
Insa, in trecut cand se tinea post serios, nu abuza nimeni de mancarile grele. Si se tinea post f.strict, nu ca acum. Ah, si oamenii erau f.activi si muncitori, nu ca noi. Si depinde si unde locuiesti. Daca ai animale si muncesti pamantul ca bunica mea, crede-ma ca nu poti sa faci treaba doar cu orez.
|
Pai ce sa inteleg?
Uite niste exemple: ciulama,ardei umpluti,sarmale,tocana,musaca,fasole batuta cu ceapa calita si usturoi,carne la ceaun,ciorba de burta(galbena de grasime),ceafa de porc,snitel,chiftele,peste prajit cu mujdei...
Deschide un menu de restaurant romanesc si te lamuresti care sunt mancarurile romanesti cele mai apreciate de romani.
Ca doar nu vb aici de ghiveci calugaresc,mancare de vinete impanate cu usturoi,salata orientala, ciorba de fasole verde,de sfecla,de loboda,de fasole uscata,de ciuperci sau de mancare de conopida,de ciuperci scazute,de linte,de spanac,de varza,orez sarbesc??
Cine le mai gateste pe astea din urma???
Tocmai ca am copilarit cu rude credincioase care fie tineau post negru vineri fie post aspru si munceau pamantul,aveau vie,gradina,animale,copiii,nepoti.Aveau o gramada de treaba si in plus trebuiau sa se deplaseze pe jos.
Desigur nu traiau cu orez dar nici cu mancaruri inecate in ulei,rantasuri cu ceapa prajita,sosuri cu faina calita sau tocana care sta pe foc pana se maruntesc toate inauntru si nu mai ramane nimic folositor(enzime).
La tara se faceau ciorbe de sezon cu bors de casa,unele cu ou,altele cu smantana,altele doar de post,uneori bunica facea si paine si taitei de casa.
Legumele erau intotdeauna din curte : fasole galbena,ardei,rosii,vinete,castraveti,cartofi,bame ,varza,mazare,ceapa,usturoi si tot felul de verdeturi. Avem o tufa de tarhon care este in acelasi loc de 20 de ani,secretul este s-o acoperi toamna cu talas si folie.
Si acum cand vad tarhon proaspat in magazin cumpar ca sa fac ciorba de vara ca aia din copilarie: dovlecei,fasole verde,cartofi,rosii si tarhon,acrita cu zeama de lamaie.
Aveam meri multi din care faceam otet de mere(nu-mi placea pe atunci).
Se facea mult magiun si dulceata de cirese,visine,piersici,caise si struguri-care se manca dimineata cu paine neagra la ceai.
Facea bunica-mea un ceai dupa care imi este tare dor... Un amestec de tei,menta,musetel si sunatoare. Aveam pana si menta si musetel in gradina...Apoi capsuni,tufe de zmeura,de mure...Era o bogatie de nedrescris. Diverse soiuri de cirese de la Reinier pana la cirese salbatice,mici,negre si amarui(de dulceata),peri,meri,corcodusi,pruni,piersici,caisi ba chiar smochin,lamai si nectarin.
Pai cu asa culturi si bogatie sa-ti mai stea gandul la mici,chiftele,ceafa de porc,carnati si tocana?
Se mancau si astea dar rar,din an in Paste...