View Single Post
  #163  
Vechi 21.03.2015, 09:54:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Ai vorbit despre mancarea romaneasca la modul general, nu despre ce prefera unii romani. Si eu ti-am spus ca bucataria romaneasca e destul de bogata, cu tot felul de retete si de post, si de dulce. Am carti de bucate romanesti si sunt o gramada (de post, de dulce, boieresti, Aton Roman etc.) Oricum din moment ce ai spus ca nu mai mananci mancare romaneasca, ptr. ca e rea, se includ si ghiveciul, si supa de legume, si celelalte mancaruri de post. Apoi, faptul ca in trecut, dar si in prezet, oamenii traiasc la tara si muncesc la animale, la padure, pamantul (gradina,fanul-iti ia o vara intreaga numai sa faci fanul), nu se imbolnavesc, chiar daca din cand in cand mananca si mancaruri mai grase, tocmai ptr. ca muncesc zilnic si depun mult efort fizic.

Ce vroiam sa spun este ca bucataria romaneasca nu se rezuma la sarmale, mici, ciulama si carnati. De asemenea, nu se rezuma la restaurantele romanesti. E cam greu de spus ce mananca romanii, din moment ce nu am colindat toata tara ca sa vedem ce si cum. Oamenii pe care ii cunoastem, imprejurarile in care am fost, nu este egal cu toata tara sau tot neamul.
Din cate stiu eu, romanii nu mananca zilnic la restaurant; mananca si ei ce le place si ce nu mananca prea des, daca tot dau banii sa iasa in oras. Inca nu a devenit traditie sa iei take-out aproape zilnic sau sa mananci mereu la restaurant sau la cantina.

Sarmalele, gogosarii umpluti si rosiile umplute se pot face si de post, cu mai putin ulei.

Sunt destui oameni care tin post sau care mananca si mancare de legume, nu doar carne. Nu putem sa ii bagam pe toti in aceiasi oala, mai ales ca nu cred ca doar exceptiile mananca cat de cat sanatos.

Spre deosebire de tine eu am plecat din tara cand aveam aproape 30 de ani...
Timp indelung sa-mi cunosc cat de cat tara, nu-ti mai spun ca imi plac(eau) calatoriile,am fost prin Moldova,mi-am facut vacante in Vatra Dornei ,imi vizitam rudele in Harghita,Buzau si Hunedoara;apoi alte vizite de lucru prin sud,prin Banat sau la litoral.
In Cluj m-am dus foarte des cu lucrul si l-am iubit foarte tare. De fapt cum iesi din Sud totul prinde culoare si capata o alta alura. Bucurestiul ar trebui mutat la Sibiu, Brasov sau Cluj,pacat de viata culturala si universitara atat de bogata.
Mi-a placut cum se mananca in Bucovina,in Delta,Maramures sau in zona Clujului,un pic diferit de Sud.
In fine,probabil ca sunt diferente zonale care pot fi sesizabile

Romania este la scara mondiala un stat cat de cat mic,nu sunt diferente ca de la cer la pamant ,la orice nunta sau alt eveniment se servesc aceleasi lucruri ceea ce denota ca exista un caracter unitar in bucataria romaneasca.

Stiu ca nu ti-a picat bine declaratia mea ca mancarea noastra traditionala (majoritatea ei) este grea si nesanatoasa ...dar este parerea mea ca si experienta de viata :)
Si eu iubesc Romania si imi este dor in fiecare zi,totusi recunosc cand ceva nu este tocmai ok in Ro.


Sarmalele sunt laborioase,nu ma omor dupa ele in post si nici dupa. Imi place sa gatesc dar nu sa stau in bucatarie 4 ore pana se fac sarmalele; timpul este pretios .
Aleg sa fac ceva care se prepara mai repede,astfel mai imi ramane timp de citit sau in orice caz,timp liber.
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 21.03.2015 at 19:22:27.
Reply With Quote