Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Să revin on-topic: Augustin, este fericit, niciodată sfânt, și este dovedit: dogmatic, patristic și biblic, că a fost este și va fi eretic.
Unul din cei mai mari eretici, din câți au existat vreodată ! Mai mare chiar ca și Origen și ca Arie.
|
Frate Igor, eu nu înțeleg ceva, spre rușinea mea, și te rog să mă lămurești dacă îți stă în putere.
Uite, zici că Augustin e fericit. Desigur și eretic. Cum se împacă acestea două? Dacă Biserica Ortodoxă îl numește fericit (iar nu nefericit sau altminteri) și l-a trecut în Calendar, oare Domnul nu ține seama de asta? Ci numai de faptul că este numit și eretic?
Fericit nu înseamnă nimic pentru noi și pentru Domnul? E ceva minor să fii pomenit ca Fericit în Biserică?
Te întreb foarte serios, întrucât nu înțeleg chestiunea asta, vai de mintea mea nepricepută.
Și mai e ceva: eu care sunt cum sunt, cum să mă raportez la un fericit? Să fii numit "Fericit" de Biserică nu îmi pare puțin lucru. Că de măsura vieții lui eu nicicum nu mă pot apropia. Asceza lui eu nici n-o pot visa. Scrisul lui eu nu nădăjduiesc să îl am vreodată în dar, ori să îl capăt prin vreo vrednicie personală. Și atunci, ce mă fac eu față de acest fericit? Îi dau la cap cu termenul "eretic"? OK, dar oare mă ajută? În ce fel?
Ți-aș mulțumi dacă mi-ai da o mână de ajutor în dilema asta.
Doamne ajută!