Nu i-ai cazut toti dintii lu' omu' ala care n-a mancat solid aproape un an ( sau mai bine)? Stiu persoane care si-au pierdut dantura fiind silite de alte boli sa consume doar lichide o perioada mai lunga ; altii din contra au fost siliti chiar de dantura sa consume doar lichide, si astfel se creeaza in cerc vicios. Dar se pare ca te poti hrani foarte bine si cu lichid si nici nu mai slabesti.
Se pot face combinatii lichide foarte satioase si hranitoare, mai ales pt micul dejun, ca tot se plang oamenii ca n-au ce manca de post dimineata si pleaca flamanzi de acasa. Desigur ceaiul si cafeaua nu sint cele mai fericite in acest sens. Se pot face tot felul de sucuri de fructe si legume, la storcator sau la blender, cu mar, banana, morcovi, sfecla, etc. Se poate pune si verdeata in ele, se pot adauga cereale ( fulgi), seminte de chia chiar daca sunt scmpe, se consuma cantitati mici si ajung multa vreme. Solid se pot consuma fructe uscate si nuci, seminte, daca nu aveti probleme cu dantura. Painea integrala sau cu seminte de asemena tine mai bine de foame. Gemul si mierea ca si ciocolata au intr-adevar indice glicemic mare si pe moment te lesina apoi ti se face repede foame inapoi. Untul de arahide insa e bogat in grasimi polinesaturate, si se poate consuma pe paine cine nu are probleme cu greutatea, sau 1 lingurita la cateva zile chiar si cei mai grasuti, desigur cand nu consuma altceva hipercaloric in ziua sau la masa respectiva...( acestia trebuie sa aba mereu grija ca in ceea ce mananca pe langa calorii sa fie si nutrientii esentiali, nu numai sa fie mult sau putin, dar ma tem ca omul simplu decat sa calculeze calorii sau sa studieze nutrienti prefera sa se orienteze dupa volum si dupa senzatia de satietate...)
Puteti da si copiilor cate o cescuta de suc, alaturi de mancare, desigur, nu sa le saturati foamea ci sa le adaugati un supliment de vitamine si fibre ( ma tem ca in zilua de azi si copii au probleme cu tranzitul, iar parintii se feresc sa le ofere sucuri si fructe tocmai ca sa nu-i apuce la scoala sau gradinita, din motive de igiena, si nu cred ca e tocmai bine...), ca sa nu zic ca poate sunt si oameni mari care se feresc sa consume asa ceva dimineata pt ca au drumuri lungi de facut si specificul muncii nu le permite intreruperi...
Din pacate oarte multa lume cred ca se hranete nesanatos, cand ma mai opresc si eu la covrigarie, destul de rar, nu ca nu mi,ar placea si mie covrigii, dar ii consider calorii moarte, e mereu coada si sunt oameni care-si iau cate 2 covrigi si 2 merdenele, sau cate 4 produse de patiserie, ceea ce ma face sa ma gandesc ca oamenii aia mananca si la micul dejun si la pranz asa ceva....la noi in statie s-a deschis de curand un chiosc cu legume fructe, dar a sucombat curand pt ca nu a dat nimeni cafeaua calda si covrigii pe fructe.. e drept ca era iarna si frig si nu prea te inspira sa mananici mere si banane reci...si apoi, am observat ca romanii nici nu prea tin la calitate; la pizeeria care s-a deschis langa noi preturile sunt intre 15-22 lei si zic ca e scump, in alte parti ar fi 12-13 lei mai mare; acum ma gandesc ca se poate reduce pretul, dar si calitatea ingredientelor, pana la urma, se poate pune o sunca mai ieftina si mai putina pe ele...ca sa nu mai zic ca si la mine la magazin sunttendinte asemanatoare : unii cumpara de 5 lei hrana uscata, zice ca le ajunge o luna, si de 15 lei recompense, le ajung cateva zile; altii mai saraci cumpara hrana cea mai ieftina la 4-6 lei/kg si acum ca producatorul s-a gasit sa diversifice gama si sa sporeasca calitatea, a crescut proteina cu 1-2. %, a crescut si pretul de la 4 la 5- 6la7 lei/kg, si sunt destul de consternati ca de aceasi suma le intra cateva zeci de grame mai putin...nu-i pasa nimanui ca ar putea fi oarecum de calitate mai buna...acum ca sa nu mai vorbim ca % de proteina e cam asemanator intre hrana economica si cea de calitate superioara adica intre 20 si 30 %, dar difera foarte mult sursa de proteina respectiv % de digestbilitate... nu toate speciile asimileaza la fel de bine proteina vegetala ca pe cea animala, depinde in primul rand cum le-a lasat natura, ierbivore, omnivore sau carnivore, si apoi cum au fost obisnuite de noi ( care totusi nu putem modifica radical natura firii, cel mult in cazul omnivorelor le putem adapta cat d cat sa manance ce vrem noi); din fericire noi oamenii le putem digera si asimila pe toate, la noi depinde cel mai mult de cum ne-am obisnuit noi insine...
Last edited by fallen; 24.03.2015 at 11:57:10.
|