View Single Post
Vechi 24.03.2015, 14:04:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
A fi persoana e o devenire dinamica, pe masura ce Persoana lui Hristos ia chip in om. Pe masura ce omul devine chip al Chipului, al Protochipului. A fi persoana in sens civil nu e acelasi lucru cu a fi persoana in sens ontologic. Parerea mea ( si a celor de mai jos).
Am explicat in mesajul adresat lui Dragos. E o intelegere gresita, e vorba de induhovnicire, capatarea asemanarii. Chipul s-a pierdut doar in invatatura protestanta, ei neintelegand diferenta intre chip si asemanare. De aceea chiar si diavolii sunt persoane. Acei autori vorbesc (cel putin unii din ei, nu stiu ce spun Zizoulas si Yannaras, care am vazut ca sunt citati) despre induhovnicire, despre imbuntatatirea persoanei (chip si asemanare). Ca si cum am spune de cineva ca "s-a facut si el om".
Imi dau seama ca e posibil sa nu intelegem acelasi lucru prin chipul lui Dumnezeu. Pe scurt, Sfantul Ioan Damaschin astfel : "cuvintele "dupa chipul" arata ratiunea si libertatea, iar cuvintele "dupa asemanare" inseamna asema*narea cu Dumnezeu atat ct aceasta este posibil". "Creat dupa chip in*seamna ratiunea si vointa libera, care au ramas si dupa cadere".
Deci ratiunea, vointa, liberul arbitru, pe care le au oamenii si ingerii, dar nu le au animalele. Fiecare om pastreaza chipul, intuncat, fiecare om fiind o persoana nedeplina.
Reply With Quote