Citat:
În prealabil postat de AlinB
Problema ta ca si a lui Igor-Emiliane este
|
De fapt e problema ta, pentru ca ce spun eu e ce spune Biserica dintotdeauna si toti sfintii. Tu (ca si altii) incerci sa armonizezi invatatura cu conceptiile venite din apus. Si nu prea se potrivesc, dar unii se chinuie sa le taie, sa le alungeasca, doar-doar s-or potrivi. Tocmai am scris de sf. Serafim de Sarov, de exemplu.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
1. Omiteti faptul ca Dumnezeu este si drept - nu poate osandi pe cineva pentru ca n-a implinit ce nu a cunoscut
2. Omiteti diferenta dintre perioada vechi si nou testamentara
3. Scoateti complet din ecuatie milostenia lui Dumnezeu (de obicei unii merg pe dreptate si ignora milostenia, altii pe milostenie si ignora dreptatea, felicitari - voi le-ati ignorat pe amandoua)
4. Puneti si ce aveti cap la cap cu o logica defecta.
|
1. Tocmai i-am scris lui Teodor, in mesajul precedent, de sf. Serafim de Sarov. Sunt zece randuri, ai raspunsul la toate aceste intrebari din apus. Sfantul spune ca, pentru faptele sale bune, Domnul il ajuta sa afle adevarul si sa vina in Biserica, chiar daca e pagan. La fel ca in cazul sf. Corneliu Sutasul.
Conteaza in primul rand ca acea persoana sa aiba terenul pregatit, altfel pot sa vina o multime de propovaduitori si tot degeaba. De restul are grija Domnul, ca e Atotputernic, nu are nevoie de tren ca sa se duca il lumineze.
2. Diferenta este ca acum este Botezul si Sfintele Taine. De aceea nu se puteau mantui dreptii din VT. Protestantismul spune ca jertfa Mantuitorului a avut efect asupra tuturor oamenilor, ortodoxia spune ca nu, Botezul, Sfintele Taine, credinta si faptele il fac pe om beneficiar al lucrarii Mantuitorului. Deci omul nu s-a schimbat, se schimba dupa ce se boteaza.
3. E posibil sa intelegi gresit termenii, in sensul dreptatii si pedepsei in apus. Domnul nu l-a pedepsit pe om, doar l-a ajutat. Omul s-a autopedepsit. Domnul face tot ce poate ca sa ajute pe om, dar nu impotriva vointei lui. Vointa care il face sa faca fapte rele sau sa aiba inima impietrita.
4. Nu e vorba numai de logica, ci de invatatura revelata. Daca Iisus spune ca nu se mantuieste cineva fara botez noi il ascultam, nu facem filozofii omenesti.