View Single Post
Vechi 24.03.2015, 18:24:59
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Aici, la faza cu ,,NT nu exista" sunt partial de acord. Eu cred ca sunt cel putin doua texte in NT care confirma ca, inca de timpuriu, inaintea formarii canonului NT, cei din prima generatie de crestini deja puneau pe picior de egalitate scrierile NT ( care apucasera sa fie scrise) cu cele ale VT, a caror inspiratie nimeni nu o contesta.Le acordau aceiasi importanta, erau practic germenii formarii canonului de mai tarziu.

Alin eu nu as dori sa se inteleaga ca intentionez un lung sir de contraziceri, sau ca imi permit sa dau sfaturi altora, eu exprim strict pozitia mea si trebuie tratata ca atare. Sa faca fiecare cum crede de cuviinta ca este mai bine. As dori un singur exemplu sa mai dau, ca sa ilustrez mai bine ceea ce doresc sa spun.

Sa zicem ca un credincios citeste doar NT si ajunge la capitolul 12 din Evanghelia dupa Matei. Sa spunem ca in prealabil nu a studiat si VT. In acel capitol, citind versetul 7, va observa o spusa a Mantuitorului, in dialogul cu fariseii, care suna asa: ,, Mila voiesc iar nu jertfa". Citind cu atentie versetul credinciosul va observa ca Mantuitorul introduce aceasta fraza prin sintagma ,,Daca stiati ce inseamna". Credinciosul isi poate pune intrebari: 1. De unde sa stie acestia? Unde s-a spus asa ceva? Ce fel de jertfa si ce fel de mila? De tocmai asta le spune si de ce atunci? Vechiul Testament, izgonit din peisaj :) nu este prin zona sa-l ajute. Dar daca se va uita prin el va observa ca acele cuvinte, despre mila si jertfa, sunt de fapt un citat al Mantuitorului din Osea 6.6 si daca va citi cu atentie acel pasaj, va analiza contextul lui, atunci va incepe o frumoasa calatorie prin textele biblice si va vedea de ce Mantuitorul a utilizat tocmai acel citat, dintr-o carte pe care multi crestini nu o citesc niciodata.Daca va citi si ultimul verset din cartea Osea va observa de ce nu ar fi trebuit sa o neglijeze de prima data :)

Cam asta incerc sa spun, nu am intentia de a impune un punct de vedere, sa nu te superi pe mine :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 24.03.2015 at 18:33:35.
Reply With Quote