Citat:
În prealabil postat de AlinB
Bun, nu vroiam sa continui discutia asta, dar daca insisti..
La care mai adaugam ceva idei personale cum fac neoprotestantii cu Biblia.
Poti sa citezi dintr-o invatatura de credinta care spune chiar asa, literal: "doar ortodocsii se mantuiesc"?
Apropo, dreptii Vechiul Testament erau si aia ortodocsi? Sau nu s-au mantuit?
|
Idei protestante adaugi tu, spre asta bateam apropo in mesajul anterior (cu idei din apus). Pentru ca pana intotdeaun aceasta a fost invatatura Bisericii si a sfintilor. Abia in sec. XX, odata cu ideile venite dintr-un curent pe care il stii si tu, apare acest agnosticism. De exemplu, ca important e sa crezi in Iisus (cum spui si tu) este Sola fide de la protestanti. Tot protestantismul a dat si dogma principala in ecumenism, ramificatia harului, acesta fiind in toate cultele. Iar ca doar faptele conteaza e din umanismul ateu.
Cred ca stii ca am mai discutat de sute de ori despre asta pe forum si nu esti singurul care spune aceste lucruri din protestantism. Pana acum n-am vazut niciun citat care sa sustina conceptiile astea, doar interpretari eronate ale Bibliei. N-o sa gasesti la sfinti ce spui (da un citat, daca poti), in timp ce ceea ce spun eu o sa gasesti peste tot, inclusiv ca invatatura (in afara Bisericii nu exista mantuire).
In legatura cu dialogul pe tema asta:
1. Am scris sute de mesaje pe tema asta, mi-e greu sa cred ca tu nu ai citit niciunul.
2. Eu cred ca discutam doar de dragul discutiei si nu au nicio importanta citatele si dovezile. Deja ai o conceptie formata si nu o s-o schimbi pentru nimic, orice s-ar intampla. Ii crezi mai degraba pe pastori decat pe sfinti.
3. Problema e ca intelegi gresit invataturile care stau la baza acestei inavaturi. Tu le confunzi cu cele protestante, am enumerat cateva, ai rabdare sa citesti despre invatatura ortodoxa, in comparatie cu cea protestanta.
O sa dau si citate in mesajul urmator, dar nu cred ca o sa te intereseze.