View Single Post
Vechi 24.03.2015, 20:51:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Bun, nu vroiam sa continui discutia asta, dar daca insisti..
La care mai adaugam ceva idei personale cum fac neoprotestantii cu Biblia.
Poti sa citezi dintr-o invatatura de credinta care spune chiar asa, literal: "doar ortodocsii se mantuiesc"?
Apropo, dreptii Vechiul Testament erau si aia ortodocsi? Sau nu s-au mantuit?
Idei protestante adaugi tu, spre asta bateam apropo in mesajul anterior (cu idei din apus). Pentru ca pana intotdeaun aceasta a fost invatatura Bisericii si a sfintilor. Abia in sec. XX, odata cu ideile venite dintr-un curent pe care il stii si tu, apare acest agnosticism. De exemplu, ca important e sa crezi in Iisus (cum spui si tu) este Sola fide de la protestanti. Tot protestantismul a dat si dogma principala in ecumenism, ramificatia harului, acesta fiind in toate cultele. Iar ca doar faptele conteaza e din umanismul ateu.
Cred ca stii ca am mai discutat de sute de ori despre asta pe forum si nu esti singurul care spune aceste lucruri din protestantism. Pana acum n-am vazut niciun citat care sa sustina conceptiile astea, doar interpretari eronate ale Bibliei. N-o sa gasesti la sfinti ce spui (da un citat, daca poti), in timp ce ceea ce spun eu o sa gasesti peste tot, inclusiv ca invatatura (in afara Bisericii nu exista mantuire).
In legatura cu dialogul pe tema asta:
1. Am scris sute de mesaje pe tema asta, mi-e greu sa cred ca tu nu ai citit niciunul.
2. Eu cred ca discutam doar de dragul discutiei si nu au nicio importanta citatele si dovezile. Deja ai o conceptie formata si nu o s-o schimbi pentru nimic, orice s-ar intampla. Ii crezi mai degraba pe pastori decat pe sfinti.
3. Problema e ca intelegi gresit invataturile care stau la baza acestei inavaturi. Tu le confunzi cu cele protestante, am enumerat cateva, ai rabdare sa citesti despre invatatura ortodoxa, in comparatie cu cea protestanta.
O sa dau si citate in mesajul urmator, dar nu cred ca o sa te intereseze.