26.03.2015, 00:52:25
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 02.04.2007
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Tu spui ca insusirile firii nu sunt aceleasi cu ale persoanei. Dar sf Ioan Damaschin spune clar ca persoana are insusirile firii sale. Daca persoana nu ar avea si insusirile firii atunci in icoana nu am vedea Persoana Fiului in trasaturile sale omenesti, ci am vedea doar o fire omeneasca.
|
M-am săturat de insinuările și răstălmăcirile tale. Îți trebuie ochelari de cal? Am explicat de nenumărate ori că Hristos este o persoană în două firi/naturi. Nu am spus nicăieri că Hristos nu are și însușirile firii/naturii omenești. Am spus că nu este persoană omenească.
Altceva este firea/natura omenească și altceva este ipostasul/persoana omenească.
Altceva sunt însușirile persoanei omenești și altceva sunt însușirile firii/naturi omenești.
Altceva sunt însușirile persoanei dumnezeiești și altceva sunt însușirile firii/naturi dumnezeiești.
Altele sunt însușirile Persoanelor dumnezeiești și altele sunt însușirile persoanelor omenești.
"Am spus in repetate randuri ca altceva este fiinta (firea) si altceva este ipostasa, si ca fiinta (firea) indica specia comuna si cuprinzatoare a ipostaselor de aceeasi specie, spre exemplu: Dumnezeu, omul, iar ipostasa arata individul (persoana) adica Tatal, Fiul, Sf. Duh, Petru, Pavel." ( Sf. Ioan Damaschin)
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Atunci ce e gresit in expresia persoana divino-umana ?
|
Citat:
În prealabil postat de Capy
Sintagma este și rămâne una modernistă. N-am zis că este greșită, ci că poate fi interpretată și înțeleasă eronat.
Așa cum face Delia care spune că vorbește despre Una si aceeasi Persoana referindu-se la Hristos dar vorbește despre Persoana divina si totodata despre persoana omeneasca. De acea teologii greci foarte rar folosesc această sintagmă. Iar la Sfinții Părinți această sintagmă este aproape inexistentă, în afară de prea puțini care nu știu dacă îi putem număra pe degetele de la o singură mână.
|
Last edited by Capy; 26.03.2015 at 02:36:31.
|