Citat:
În prealabil postat de Ratacitorul
As dori sa imi spui daca poti care este denumirea numai pt suflet in Budism!Dupa cat am studiat eu doar termenul de "vedagu" ar avea cat de cat asemanare cu notiunea de suflet din crestinism.Jiva desi s-ar asemana cu notiunea ebraica de suflet viu,se refera mai mult la natura spirituala a omului in general.Attan inseamna suflare spirit,iar in comunicare directa inseamna EU.E vorba despre notiunea de atman din sanscrita.Dar in literatura sutta cuvantul attan are sensul de conceptie corecta despre spirit si nu de suflet!Atunci imi indicati si mie in ce cos se descrie o notiune similara cu cea de suflet ca in crestinism!
|
In Budism, cea mai apropiata notiune de 'sufletul crestin' este = vayu = (suflu)
Organismul uman este animat de multe sufluri toate avand insa originea in cel mai subtil suflu care salasuieste in adancul inimii.
Acest vayu este indestructibil in conceptia budista.
Supravietuieste dezintegrarii corpului, si poarta toata informatia referitoare la actiunile precedente.
Suflul cel mai subtire nu are defel o anumita concretete, niciun fel de substantialitate.
Acest suflu este baza manifestarii mintii celei mai subtiri (citta). Cele doua sunt nedespartite suflu si minte / minte si suflu.
Interactiunea dintre cele doua genereaza vorbirea.
In simbioza dintre cel mai subtire subtire suflu (vayu) si cea mai subtire minte (citta) isi gaseste originea orice forma exprimare.
Astfel ca prin purificarea vorbirii se purifica simultan: suflet & minte.