View Single Post
Vechi 01.04.2015, 23:02:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Tinerii creștin-ortodocși din Capitală s-au întâlnit luni seara, 30 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, în cadrul unei seri duhovnicești. Preasfinția Sa le-a vorbit studenților și tinerilor despre înțelesurile duhovnicești ale Sfintei Cruci.
În timpul Postului Mare, când Crucea Domnului este mai vizibilă în viața creștinilor, tinerii au putut afla mai multe lucruri despre istoria și minunile Sfintei Cruci de la Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, care a fost invitat la o întâlnire duhovnicească de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români și Liga Tinerilor Creștin-Ortodocși Români din Capitală. Preasfinția Sa le-a vorbit ascultătorilor despre asumarea crucii, care presupune, între altele, și folosirea înțeleaptă a timpului și a vârstei. „Părintele Arsenie Papacioc, la cei peste 90 de ani ai săi, le spunea tinerilor să îi dea tinerețea lor lui dacă ei nu știu cum să o folosească și mai zicea că dacă tinerețea ar ști, și bătrânețea ar putea. Frățiile voastre care sunteți aici știți cum să vă purtați crucea; știți fiindcă v-a învățat Hristos! Vă învață în toată vremea Hristos, Care mai întâi și-a purtat Crucea cu răbdare și demnitate și mai apoi S-a răstignit pe Cruce. Sfinții Părinți ne spun că prin Sfânta Cruce înțelegem Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, fiindcă El este Cel care S-a răstignit pe Cruce, ridicând păcatele noastre și împăcându-ne cu Dumnezeu, iar prin puterea Crucii Sale ne împărtășește darurile Duhului Sfânt. Acestea sunt roadele binecuvântate ale Jertfei Sale“, a spus Preasfinția Sa. Sfânta Cruce este semnul care veghează la creșterea Bisericii și se va arăta la sfârșitul istoriei. „Crucea este și semnul Fiului Omului, semnul Fiului lui Dumnezeu întrupat, Care se va arăta pe cer la cea de-a doua venire a Sa întru slavă și putere multă. Știm de la istoricii Eusebiu și Lactanțiu că Sfânta Cruce s-a arătat pe cer în amiază, deasupra soarelui, Sfântului Împărat Constantin cel Mare, iar în Sinaxar este consemnată minunea arătării semnului Sfintei Cruci în anul 351, în timpul împăratului Constanțiu, fiul Sfântului Împărat Constantin, care nu a urmat învățătura dreaptă a tatălui său, ci a căzut în erezia ariană. În acel an, începând cu data de 7 mai, Sfânta Cruce s-a arătat pe bolta cerului, timp de 7 zile, de la Golgota până la Muntele Măslinilor. Totodată, crucea înseamnă și suferință. Mântuitorul ne îndeamnă să ne purtăm crucea cu demnitate și răbdare creștină, deoarece crucea înseamnă purtarea condiției noastre umane“, a mai spus PS Episcop Macarie. Crucea este prezentă și în spiritualitatea populară, ea inspirând multe rugăciuni în evlavia poporului binecredincios. „Vă pun la inimă cuvintele bunicii mele care m-a învățat o rugăciune populară, pe care o rostesc de fiecare dată când îmi sărut crucea călugărească: «Cruce în casă/ cruce în masă/ Dumnezeu cu noi la masă/ Maica Sfântă la fereastră/ Îngerii pe lângă casă/ Să scoată răul din casă!/ Cruce Sfântă, armă tare/ Feri-mă de supărare/ Cruce Sfântă, armă dulce/ Fii cu mine unâ m-oi duce, / Sfântă Cruce-a lui Hristos/ Să-mi fii mie de folos». Această familiaritate extraordinară cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu sfinții se datorează crucii“, a spus ierarhul.