Fă-ți timp să te întrebi mai des: cărei  înțelepciuni datorezi  alcătuirea perfectă a corpului tău; ce îl ține  constant în viață și îl  direcționează? Cine a statornicit legile  intelectului, cele ce se  manifestă până astăzi la toți oamenii? Cine a  înscris în inimile  oamenilor legea conștiinței, cea care lucrează în  noi întru  răsplătirea binelui și osândirea răului?
 Dumnezeule Atotputernic, Preaînțelept și  Atotbun! Tu ții mereu mâna  Ta ocrotitoare asupra mea, păcătosul, și nu  există clipă în care  bunătatea Ta să mă fi părăsit! Fă-mă să-Ți pot  săruta mereu, cu  credință vie, dreapta Ta. De ce-ar trebui oare să caut  undeva departe  semnele bunătății, înțelepciunii și atotputerniciei  Tale?!
 Mă bucur nespus că le pot găsi, mai  evident ca oriunde, în mine  însumi. Eu sunt un miracol al bunătății lui  Dumnezeu, al înțelepciunii  și atotputerniciei Sale. Eu cuprind în mine  în mic un întreg univers.  Sufletul meu este o expresie a lumii  nevăzute, trupul, o expresie a  lumii văzute.

(Sfântul Ioan de Kronstadt)