Citat:
În prealabil postat de the_rover
am decis sa contactez diversi psihologi. Am dat peste unul destul de sincer, care a spus scurt si la obiect ca, oricate sedinte as face, sunt sanse infime sa privesc viata altfel si sa ma eliberez de toate gandurile care ma macina.
|
Ati avut noroc: ati dat peste un psiholog cinstit.
Citat:
De multe ori am simtit ca trebuie sa ma refugiez in Biserica, pentru a-mi aduna gandurile. De multe ori imi dau lacrimile cand trec pe langa un lacas de cult si ma gandesc la toate lucrurile pe care le-am facut in mod gresit de-a lungul vietii.
|
"Iata, eu stau la usa si bat" spune Domnul. Oricand este bine ca, recunoscand pacatele, sa obtineti reluarea legaturii cu Dumnezeu. Dar mai ales in aceasta perioada a anului, care are un caracter penitential deosebit.
Citat:
Nu stiu cand sunt slujbe, nu stiu la ce ora,
|
Slujbe sunt cel putin Duminica dimineata. De multe ori e afisat la intrarea in biserica. Daca nu este afisat nimic la biserica cea mai apropiata, atunci mergeti la ora 9.
Citat:
nu stiu ce sa fac la intrarea in Biserica,
|
Neesential. Esential este ce faceti dupa ce iesiti din biserica.
Nota: Prin "Biserica" scris cu majuscula initiala, se intelege "institutia divino-umana care...(etc)". Prin "biserica" scris cu litera mica se intelege cladirea care este loc privilegiat de intalnire cu Dumnezeu. Deci, la coltul strazii aveti o biserica.
Citat:
nu stiu ce sa fac la spovedanie si asa mai departe.
|
Faceti un examen de constiinta inainte, amintindu-va de pacate. La spovedanie marturisiti pacatele, pe cat posibil in specie si in numar. De exemplu: "odata am omorat o pisica ca sa ma distrez, de zece ori am curvit si m-am imbatat de un numar de ori pe care nu mi-l pot aminti".
Citat:
Nu mai spun ca mi-e rusine sa intru intr-o Biserica, avand o constiinta atat de incarcata.
|
Biserica nu e un club de sfinti, ci un spital pentru pacatosi. Este ca si cand ati spune "sunt asa de bolnav, incat imi e rusine sa merg la spital". Oricum, e mult mai bine decat sa spuneti "sunt perfect sanatos, de ce as merge la spital ?".
Fie abordati un preot direct, cel mai potrivit este dupa slujba de Duminica. Inarmati-va cu rabdare, de multe ori e un grup de babe care vrea acelasi lucru: sa vorbeasca cu preotul. Cand apucati sa vorbiti cu el, aveti grija sa spuneti preotului ca aveti nevoie de o spovada generala, ca sa isi dea seama cam cat timp sa aloce. O alta modalitate de contact mai comoda (dar nu neaparat mai buna) este cea telefonica.
Fie intrebati pe un coleg, vecin, cunostinta etc, mai inaintat in credinta. Crestinii se ajuta unii pe altii. Sau, cel putin, asa ar trebui sa faca.
Cu fraternitate in Cristos,
M.D.