O mărturisire a unui credincios ,Claudiu Bălan, care merită citită
de forumiÈtii interesati :
Nu sunt eu în măsură să vorbesc de iubirea duÈmanilor, pentru că nu-mi iubesc nici măcar soÈia Èi copiii cum trebuie, dar totuÈi pentru că am înÈeles anumite lucruri, vreau să le împărtăÈesc cu voi. A fost o perioadă când mă certasem cu o anumită persoană Èi atunci iertarea Èi conceptul de iubire a vrăjmaÈului începuse să capete interes minÈii mele, pentru că mă priveau în mod direct. Într-o duminică dimineaÈă, eram la biserică Èi având mustrări de conÈtiinÈă, încărcat de remuÈcări Èi simÈindu-mi sufletul tulburat am cumpărat lumânări, un pomelnic Èi două prescuri Èi m-am îndreptat spre masa unde urma să scriu pe pomelnic pe cei dragi ai mei.
Cu pixul în mână, Èi dornic să scap de acea tulburare, mai ales că ajunsesem în casa Domnului, am hotărât ca primul nume pe care-l trec pe pomelnic să fie persoana cu care m-am certat.... apoi apropiaÈii ei. SimÈind că mă liniÈtesc scriindu-i am început să mă gândesc faÈă de ce persoane am eu resentimente Èi le-am trecut numele. Scriam, scriam Èi lista devenea din ce în ce mai lungă. Tot scriind am realizat că trebuie să-i trec Èi pe cei faÈă de care sunt indiferent, sau pe care i-am bârfit Èi judecat, pe cei pe care nu i-am mai căutat de mult, deÈi sunt parte din viaÈa mea, adică pe toÈi faÈă de care inima mea s-a răcit. Am rămas uimit câÈi sunt.
Îi scoteam din sufletul meu ca niÈte epave ruginite care mi-au infectat sufletul atâta vreme... Èi mă liniÈteam. Îi puneam înaintea lui Dumnezeu pe fiecare, parcă zicându-i: âDoamne, aceÈtia toÈi sunt oamenii pe care eu nu-i iubesc!â
Această întâmplare m-a făcut să înÈeleg ce semnificaÈie avea cuvântul IPS Serafim Joantă de la una din conferinÈe, în care spunea că âtoÈi oamenii trăiesc în sufletul nostru. Toată creaÈia este în noi. Tot Universul se află înlăuntrul nostru, omul fiind Èi el un alt cosmos... un micro-cosmosâ. Dar când zicem micro-cosmos să nu vă gândiÈi că Universul sufletelor noastre e mai puÈin complex decât Universul creat în care se află toate galaxiile, ci este doar mai mic ca spaÈiu fizic. Universul fiinÈei umane este un infinit extraordinar de complex... Iată de ce Mântuitorul spune că ÎmpărăÈia Cerurilor este înlăuntrul nostru.
Într-adevăr, toÈi oamenii pe care i-am întâlnit locuiau în mine, pentru că faÈă de fiecare eu m-am raportat într-un fel când i-am întâlnit: faÈă de unii cu iubire, faÈă de alÈii cu milă, faÈă de o altă parte cu indiferenÈă, răceală, Èi faÈă de unii chiar cu ură Èi multă răutate. Rememorând îmi dădeam seama câtă răutate stă încă în mine... câte relaÈii încă nerezolvate... câtă lipsă de iubire faÈă de cei din viaÈa mea.
Èi acum se pune problema: Cum să simt eu apropiere faÈă de Dumnezeu dacă aflu în mine atâta răutate faÈă de semenii mei?
Mă spovedesc, mă împărtăÈesc, particip activ la viaÈa Bisericii, mă rog lui Dumnezeu, citesc din Sfânta Scriptură, citesc cărÈi duhovniceÈti, fac Èi unele fapte bune, dar tot departe de Dumnezeu sunt. E ca Èi cum aÈ vâsli în amonte, contra curentului... stând pe loc, ba dimpotrivă dau Èi înapoi?
De ce oare? Pentru că în esenÈă relaÈia noastră cu Dumnezeu se îndreaptă în totalitate către aproapele meu. Adică tot ce-mi oferă Biserica prin Sfintele Taine prin SfinÈii PărinÈi, prin sfaturi, predici, scrieri, etc... toate au ca rol împăcarea mea cu aproapele. Degeaba sunt toate dacă nu reuÈesc să fac ceea ce este de fapt esenÈialul problemei noastre: relaÈia cu omul de lângă mine. Toate sunt instrumente care mă ajută să iubesc. E ca Èi cum ai avea toată tehnologia Èi echipamentele agricole să lucrezi un pământ Èi la vremea recoltei să nu ai roade deloc, dar tu să te baÈi cu pumnii în piept că ai folosit cea mai înaltă tehnologie.
Nu există urcuÈ duhovnicesc fără iubirea vrăjmaÈilor. De fapt ei nu sunt duÈmanii noÈtri, ci îi numim astfel pentru că ii percepem ca niÈte adversari ai principiilor noastre egosite. Dacă i-am ierta în sufletul nostru, i-am trece automat mental în tabăra prietenilor.
â
Vrăjmașii m-au învățat să știu ceea ce puțini știu în lume: că omul nu are pe pământ vrăjmași afară de sine însușiâ (
Sfântul Nicolae Velimirovici).
â
Dacă gândești rău despre oameni, aceasta înseamnă că un duh rău viază în tine și îți insuflă gânduri rele îm*potriva oamenilor. Și dacă cineva nu se pocăiește și moare fără să fi iertat fratelui său, sufletul lui se va pogorî acolo unde sălășluiește duhul rău care-i stăpânește sufletulâ SF. Siluan
Eu am învăÈat de la un Parinte un lucru pe care vi-l spun Èi vouă: âNu ne putem mântui dacă nu ne iubim vrăjmaÈiiâ. ÎnfricoÈător nu? Nu e ideea lui, ci este Duhul întregii TradiÈii Ortodoxe de 2000 de ani. Este însăÈi porunca Mântuitorului Èi Dumnezeului nostru:
â
Iar Eu zic voua: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvintati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonescâ (Matei 5, 44).
Să nu credeÈi că putem să ne mântuim doar dacă împlinim anumite porunci, pe cele care le putem noi, iar pe cele grele le putem ocoli. Toate poruncile se unesc într-una singură:
"
Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău. Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, asemenea acesteia: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Matei 22, 37-38).
Dacă nu ne iubim duÈmanii înseamnă că încă avem răutate în suflet Èi porunca iubirii de aproapele n-o împlinim. Prin urmare nu vom intra în ÎmpărăÈia Cerurilor, acolo unde doar cei curaÈi cu inima vor păÈi.
Toată viaÈa duhovnicească a omului se rezumă la două relaÈii simple: relaÈia mea cu aproapele meu, oricare ar fi el, Èi relaÈia mea cu Dumnezeu. Restul sunt detalii. Doar omul contează! De aceea spune Sfântul Apostol Pavel că de-am avea toată ÈtiinÈa lumii, de-am da toate averile noastre milostenie, de ne-am răstigni trupul prin înfrânare... iar iubire nu avem, nimic nu suntem.
Din asta realizăm că problema esenÈială a vieÈii noastre este să ne împăcăm cu toÈi pe care-i purtăm în suflet Èi nu i-am iubit. Atât Èi nimic mai mult.
Un bun început pentru acest lucru este să ne rugăm pentru ei, să-i trecem pe un pomelnic Èi să-l dăm preoÈilor pentru a-i pomeni în rugăciune la Sfânta Liturghie.
RugaÈi-vă seară de seară pentru vrăjmaÈii voÈtri, pentru cei indiferenÈi sufletului vostru Èi atunci veÈi simÈi că prindeÈi aripi spre Dumnezeu, abia atunci începe decoloarea spre cer. Atunci simÈi că nu mai dai în gol ci se miÈcă lucrurile. Închei prin cuvintele Sfântului Ioan Evanghelistul:
Daca zice cineva ca iubeste pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este! Pentru ca cel ce nu iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, pe Dumnezeu pe Care nu L-a vazut, cum poate sa-L iubeasca? (I Ioan 4, 20).
Doamne ajută!