Imposibil să îmi imaginez un Dumnezeu fără simțire, absolut detașat și indiferent.
Un astfel de Dumnezeu nu mă îmbie să mă închin Lui, să Îi aduc recunoștință, să Îl implor etc.
Un Dumnezeu străin de simțămintele omenești, Unul Care să nu cunoască pe viu dragostea, durerea, bucuria... nu mă îmbie la comuniune. Nu co-există cu mine și nici eu cu El. Sau, mai exact, nu mă poartă din neființă și ex-istență în Ființare.
Voi de unde știți că Domnul zace în ne-simțire veșnică și detașare absolută?
Că eu cred tocmai contrariul (veșnică simțire și voire, implicare absolută), să fiu iertat pentru mărturisire.
Cum poate ierta Dumnezeu, dacă e lipsit de simțăminte? Cum poate pedepsi dacă nu are o voință vie? Cum a putut regreta Potopul? Cum de va vărsa din Gura Lui pe căldicei?
Să fie Dumnezeu o tablă rece de legi și norme? Un tabel de algoritmi? Un procesor care rulează implacabil precum legile neîmblânzite ale naturii?
Greu de crezut.
Firea Dumnezeiască este aceea prin Care, din iubire, a fost creată lumea și a fost făurit Adam. Să cred că Această Natură Iubitoare și cu veșnică voință joacă rece și plictisită, precum un gamer dezolat, jocul de-a Pronia și mântuirea?
Nu, nu îmi pot închipui un tată, fie El și Tatăl Ceresc, care să nu sufere pentru fiul lui. Cu atât mai mult cu cât e Tatăl al Cărui Fiu e pironit pe Cruce.
Bag seamă că Ipostasul divino-uman a devenit pe aici un fel de cutie de tablă, încăpătoare foarte, dar care nu mai e bună nici măcar să sufere rugina ploii ăsteia de aprilie....
|