View Single Post
Vechi 06.04.2015, 21:02:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In concluzie, ti-am dat citate din catehisme si sfinti. Tu ai spus ca nu e asta invatatura. Iar eu te-am intrebat unde scrie alta invatatura sau ce sfant spune altceva. Si ti-am dat si cine spune altceva, un ierarh chiar, si de ce spune asa.
neee, ai dat cu bata in balta = parerea ta ("doar ortodocsii se mantuiesc") si te-am intrebat unde scrie asta.

Si tu mi-ai dat o serie de citate, care puse cap la cap ar trebui sa-ti sprijine tie logica, ceea ce ti-am demonstrat, punct cu punct, ca este gresit, gandirea ta conduce la concluzii gresite de tip sectar/eretic.

Citat:
Tu ai venit triumfator cu o carte a unui credincios care e citet, care avea putin timp de la convertire in acel moment si care, culmea, recunoaste ca e doar parerea sa personala (deci n-a gasit-o altundeva, ca altfel dadea si citate). Mai spune si ca nu are logica ceea ce sustine, e mai mult o parere, macar ce spunea IPS Ware avea o logica, chiar daca luata din ecumenism.
Ca de obicei, halatul, halatul.

Asa, si acum are suficient timp pentru tine?
A retras ceva intre timp, s-a pocat de greseala fatala de a nu fi de acord cu marele teolog catalin2?

Nu a zis ca nu are logica ci ca este incomprehensibil dintr-o perspectiva pur umana, limitata, ceea ce si tu demonstrezi din plin.

De fapt si de drept, are o logica, doar ca el n-a gasit.
Ti-am dat niste directii de gandire, pareai ca ai gasit firul la un moment dat dar din postarea asta vad ca ai esuat lamentabil pana la urma.

Citat:
Acel credincios citet macar are scuza ca nu a stiut, nu a inteles exact (desi exista catehisme si in engleza). Ca in rest scrie in concordanta cu invatatura ortodoxa, doar acest lucru nu prea l-a inteles, el a luat doar dogma "in afara Bisericii nu exista manturie", fara sa inteleaga si de ce.
De parca tu ai fi priceput.

Citat:
Dar tu, desi ai vazut catehismele, si stii ca n-ai adus nimic in sprijinul parerii tale, spui ca e o logica gresita, ca e dogma mea, etc. Aici nu te pot contrazice, din fericire e dogma mea si a BIserici, a sfintilor.
Atat timp cat nu poti veni cu un citat care sa spuna exact ce ai spus tu "doar ortodocsii se mantuiesc" este sectarela ieftina.

Sectarii fac asta pe marginea Sf. Scripturi, tu o faci pe marginea scrierii sfintilor.

Ti-am aratat punct cu punct unde gresesti, dar refuzi sa abordezi punctele astea, refuzi sa ai un dialog, ii dai inainte cu aceleasi texte ca papagalul.
Este o tehnica clasica a manipulatorilor se cheama "patefonul stricat".
Cand n-ai argumente, repeti ca o placa stricata aceleasi texte poate poate se plictisete celalat si cedeaza.

Citat:
Din nefericire dogma ta e alta, dar tu nu vezi si nu intelegi. Multe lucruri pe care le-ai spus aici tin de protestantism, dar tu nu intelegi (ca nu cred ca ai citit catehismul, sa stii invatatura ortodoxa) si nici nu vrei sa asculti de cineva care stie. Ecumenismul are la baza dogma protestanta.
Da, am spus multe dar nu esti capabil sa arati nici un astfel de lucru.
Ii dai inainte cu obsesiile tale cu ecumenismul.

Dogma "mea" e "dogma Sf. Scripturi care zice asa:

"...Mântuitorul nostru Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină."

Vezi tu, spune TOTI.

Ori, dupa mintea ta, Dumnezeu e de fapt un fel de agent din ala de marketing, zice ca este promotie pentru totata lumea, dar de fapt nu vrea sa fie pentru toata lumea, mai sunt ceva clauze ascunse, cu steluta, ca in final numai unii au sansa, aia la care au ajuns misionari ortodocsi, ceilalti sunt damnati din start, fara posibilitate de apel.

Si macar daca ai fi coerent dar ti-am aratat (si stiai) ca s-au mantuit si altii, fara sa fie ortodocsi (cei din perioada Vechiului Testament) fara sa primeasca harul mantuitor in timpul vietii lor.

Ori, dupa mintea ta, pe de o partea jertfa lui Hristos aduce mantuire celor de dinaintea producerii ei, si damnarea vesnica celor de dupa ea.

Citat:
Asadar, sa citez ce spune doar sf. Nicolae Velimirovici: "Se poate mântui omul în afara Bisericii?
Nu se poate mântui, pentru că Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fără de care nimeni nu se poate mântui, ca o mâna desprinsă de trup. "
Nici macar dogma ecumenista nu e fara logica, spunand ca harul se ramifica in toate cultele, nu e doar intr-o Biserica. Dar nu inseamna ca trebuie sa ramai asa (cum spui tu, ca daca te-ai nascut papuas trebuie sa mori papuas, nu e nevoie sa te gandesti o ora care e religia adevarata), nu te opreste nimeni sa cercetezi invatatura ortoodxa, sa o selectezi de cea protestanta si sa capeti dreapta credinta. Dar e o mare problema, trebuie sa vrei asta, daca tu crezi ca stii tot fara sa cercetezi nu se intampla nimic. Si aici nu ma refer doar la invatatura despre mantuire, ci la multe alte invataturi, pe care tu le intelegi prin prisma protestantismului.
Si? Cum faceau parte din Biserica dreptii din perioada Vechi Testamentara? Ce har au primit cat au trait si cu ce har s-au mantuit ei?

Citat:
Ti-am explicat direct care e invatatura, nu am mai comentat toate aiurelile.
Normal, tu poti afirma dspre altii ca n-au logica, tie cand ti se demonstreaza ca esti incoerent si inconsecvent sunt "aiureli".

Citat:
Scrisoarea e clara, tu nici nu vezi ca sfantul iti scrie exact tie. Ori nu ai citit-o, ci ai laut ce spuen autorul acela in carte, ori nu vrei sa o intelegi si atunci nu are rost sa iti dea cineva citate, tu oricum nu o sa vrei sa le bagi in seama, nu te intereseaza ce spune Biserica sau sfintii, ci doar invatatura preluata de tine din alte culte.
Ba ti-am dat si citate care arata cat de proasta si limitata e intelegerea ta, dar ce sa-i faci, citatele care nu-ti convin, fie si din sfinti, sunt si alea "aiureli".

TI-am aratat care e problema de fapt (nu care vrei tu sa fie) si este tratata in acord.
Tu scoti din context (ca sectarii) ca sa-ti poti adauga propriile idei.

Citat:
Ca sa nu te incurci, pana acum am comentat ce spune autorul despre scrisoare. Acum uita-te ce scrie acolo sfantul: Intrebarea: "De ce sa nu se mantuie paganii, mahomedanii si asa numitii eretici?" Adica acel crestin era framantat de ce nu se mantuei Eutihie sau Arie? Iata la ce se refera sfantul: "Sa te socoti mantuit iar pe membrii altor credinte - pierduti, este o nebunie, este o trufie fara margini!" Deci e vorba de membrii altor credinte. Uite, asa spui si tu: "Printre ei se gasesc oameni cat se poate de buni. A-i pierde pe acesti oameni buni ar fi contrar milei lui Dumnezeu!
 Mai mult, aceasta e contrar chiar ratiunii umane sanatoase!" Tie iti raspune sfantul.
Autorul da hotararea sinodului pentru Eutihie ca sa arate ca erezia e orice mica invatatura gresita. Sper ca stii ca la sinoade era condamnat nu numai ereticul respectiv, ci toti cei ce vor crede in acea erezie.
Nop, iar pui din burta ca sectarul.
N-a zis nimic de genul "De ce nu se mantuie Eutihie sau Arie".
A spus "asa numitii eretici" referindu-se la cei care se numesc crestini dar apartin altor culte.

Si Sfantul da un exemplu cu eretici condamnati aratand clar cum se defineste erezia - cei care cu buna stiinta sustin o invatatura potrivnica Bisericii.

Ori, pentru cei care nici macar n-au aflat unde este Biserica adevarata, trebuie sa fii destul de absurd si stupid sa-i incadrezi cu forta in carauta lui "Arie si Eutihie" care stiau unde este, stiau ce invata, dar au preferat sa promoveze propria varianta, crezandu-se un fel de apostoli ai adevarului, ispita de care nici tu nu esti strain.

Citat:
Citeste cu atentie ce spune sfantul la sfarsit, sa nu spui ca eu ti-as fi zis din dogma mea: "Prin ignorarea adevaratei învataturi crestine, sunteti întrutotul expus sa primiti un gând mincinos, fals, amagitor, hulitor de Dumnezeu, drept gând adevarat, sa vi-1 însusiti si, odata cu el, sa va însusiti si pieirea vesnica. Hulitorul de Dumnezeu nu se va mântui ! Iar nedumeririle dumneavoastra sunt tot atâtea semne de întrebare asupra posibilitatilor dumneavoastra de mântuire. Esenta nedumeririlor acestora este lepadarea de Hristos! Nu va jucati cu mântuirea, nu va jucati! Caci altfel veti plânge vesnic."
Asa, si care va sa zica, dupa mintea ta, chiar nestiind care este "adevarata invatatura crestina" de fapt o ignora.
Ce sa spun, superba logica.
Ca tot restul de altfel.

Last edited by AlinB; 06.04.2015 at 21:12:23.