View Single Post
Vechi 07.04.2015, 21:54:21
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Amice, eu nu dau nici o nuanță. Așa învață Biserica că Dumnezeu este Unul Singur: incognoscibil după ființa/natura/esența/firea divină însă, Același Dumnezeu este cognoscibil după energia necreată și se face cunoscut și văzut Sfinților în lumina necreată, iar nu în ființă/natura/esența/firea Sa divină.

Mântuitorul spune: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5, 8).

Iar Sfântul Grigorie Palama dă cea mai inteligibilă explicație spunând că: "Dumnezeu este numit lumină nu după esența Sa, ci după energia Sa".
Explicatia teologica ortodoxa despre natura lui Dumnezeu si posibilitatea cunoasterii ei de catre sfinti ,e foarte logica si utila dpdv cognitiv.
Dar si tu ,primul citat care mi l-ai dat , a fost acesta :
"De atat vreme sunt cu voi Filipe,si nu M-ai cunoscut"
Deci nu mi -ai trimis ceva abstract,ci mi-ai dat acest citat simplu si miraculos pentru a arata prezenta lui Dumnezeu intre noi.

E adevarat ca vederea ochilor nu e suficienta , ca si apostolii nu au inteles dumnezeirea Invatatorului decat cand s-a revarsat Duhul peste ei,desi cu ochii il vazusera tot timpul.

Tu vorbesti de o problema teologica ,cum sa il cunoastem azi pe Dumnezeu si in ce masura e posibila aceasta cunoastere .Eu insa nu ma refer la chestii atat de inalte . Doar admir ca Dumnezeu a venit in trup si ca a suferit de dragul nostru .
Orotodoxia mi se pare utila si logica ,o completare minunata a credintei.
Dar admiratia fata de Hristos,imi provoaca o bucurie reala , ca unui coopil , caci e ceva pentru mintea mea, mai concret asa , dar cu toate astea plin de miracole.
Se refera la chestii vazute,la intamplari si oameni reali,si dintr-o data ,explodeaza miracolul ,din mijlocul acestor intamplari reale ,si ulterior se dezvaluie si sensul .
Eu nu filozofez despre natura lui Dumnezeu ,ci doar ma minunez de lucrarea Sa .
Reply With Quote