Citat:
În prealabil postat de Capy
Amice, eu nu dau nici o nuanță. Așa învață Biserica că Dumnezeu este Unul Singur: incognoscibil după ființa/natura/esența/firea divină însă, Același Dumnezeu este cognoscibil după energia necreată și se face cunoscut și văzut Sfinților în lumina necreată, iar nu în ființă/natura/esența/firea Sa divină.
Mântuitorul spune: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5, 8).
Iar Sfântul Grigorie Palama dă cea mai inteligibilă explicație spunând că: "Dumnezeu este numit lumină nu după esența Sa, ci după energia Sa".
|
Explicatia teologica ortodoxa despre natura lui Dumnezeu si posibilitatea cunoasterii ei de catre sfinti ,e foarte logica si utila dpdv cognitiv.
Dar si tu ,primul citat care mi l-ai dat , a fost acesta :
"De atat vreme sunt cu voi Filipe,si nu M-ai cunoscut"
Deci nu mi -ai trimis ceva abstract,ci mi-ai dat acest citat simplu si miraculos pentru a arata prezenta lui Dumnezeu intre noi.
E adevarat ca vederea ochilor nu e suficienta , ca si apostolii nu au inteles dumnezeirea Invatatorului decat cand s-a revarsat Duhul peste ei,desi cu ochii il vazusera tot timpul.
Tu vorbesti de o problema teologica ,cum sa il cunoastem azi pe Dumnezeu si in ce masura e posibila aceasta cunoastere .Eu insa nu ma refer la chestii atat de inalte . Doar admir ca Dumnezeu a venit in trup si ca a suferit de dragul nostru .
Orotodoxia mi se pare utila si logica ,o completare minunata a credintei.
Dar admiratia fata de Hristos,imi provoaca o bucurie reala , ca unui coopil , caci e ceva pentru mintea mea, mai concret asa , dar cu toate astea plin de miracole.
Se refera la chestii vazute,la intamplari si oameni reali,si dintr-o data ,explodeaza miracolul ,din mijlocul acestor intamplari reale ,si ulterior se dezvaluie si sensul .
Eu nu filozofez despre natura lui Dumnezeu ,ci doar ma minunez de lucrarea Sa .