View Single Post
Vechi 14.04.2015, 02:14:08
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Cătălin, ți-am pus mai sus (de trei ori) o întrebare și văd că ai omis să răspunzi la ea. O repet:

Conform cu ceea ce susții tu, învățătura BO ar fi că dacă un om e vrednic de mântuire, Dumnezeu îi trimite mijloacele în acest sens; conform cu aceleași susțineri, fără botez, împărtășanie, nu există mântuire.

Iar de aici se desprinde concluzia logică, inevitabilă, că în orice loc de pe pământ NU AU EXISTAT OAMENI VREDNICI DE MÂNTUIRE ÎNAINTE SĂ AJUNGĂ LA EI ORTODOCȘII.

Vreau doar să-mi confimri dacă asta susții tu că învață BO, iar dacă există o greșeală în raționament, să o arăți. Mulțumesc.
Sunt sincer nedumerit, Mihai, că îl întrebi astfel de lucruri pe Cătălin.
Și sunt nedumerit, mai întâi, întrucât tu aparții BC. Ori, din câte am aflat (dacă greșesc, te rog să mă corectezi), nu BO ci tocmai BC a fost aceea care, de-a lungul veacurilor (nu puține) a umplut pământul, în misiunea ei de salvare a celor care nu erau considerați vrednici de mântuire.
Oare nu așa au fost colonizate continente întregi? Nu înfigeau coloniștii catolici Crucea în inima comunităților pe care le cucereau? Nu au realizat ei nobila misiune de a face vrednici de mântuire pe "sălbaticii" întâlniți în cale prin sute de insule și pe continente?
Nu vorbesc de vreun sătuc de pe la noi sau de aiurea, ci de populații întregi din continente precum America, Africa, Australia, supuse masacrului pe toate planurile - fizic, economic, cultural etc. În vederea mântuirii acelor nefericiți, desigur. Întrucât au fost considerați, desigur, nevrednici de mântuire până să ajungă la ei catolicii.

Eu știu din istorie că BC a făcut "vrednici de mântuire" sute de milioane de oameni. O fi bine, o fi altcumva, eu nu știu, nu judec. Dar așa am aflat din istoria lumii, a popoarelor, a culturilor și civilizațiilor.

În concluzie, mă mir că tocmai un membru al BC îi pune o astfel de întrebare unui creștin ortodox.
Mirarea mea nu e prefăcută, nici ostilă. Dacă tu cunoști că lucrurile stau altfel decât am aflat eu, te rog să îmi spui și mie. Îți voi mulțumi cu recunoștință.

Toate cele bune!

Last edited by Ioan_Cezar; 14.04.2015 at 02:19:48.