View Single Post
Vechi 14.04.2015, 08:41:06
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Ioane, Hristos a înviat !

Acuma, haide să le luăm pe rând:

În primul rând, n-o să-mi spui că tu crezi sincer, că în lipsa Bisericii Catolice nu s-ar fi întâmplat colonizarea Americilor... Nici n-o să-mi spui că factorul determinant pentru colonizare ar fi fost altul decât lăcomia de pământ, de aur, de resurse în general, iar religia n-a fost, pentru unii, un bun pretext pentru a-și satisface această lăcomie.

Pe de altă parte, în contextul în care Lumea Nouă și locuitorii săi fuseseră descoperiți, n-o să-mi spui că n-au existat (și cine poate să judece corect în ce proporție ?) misionari catolici care au mers printre păgâni cu zel veritabil pentru propovăduirea Evangheliei, dintre care mulți au fost și martirizați. A se vedea datele istorice și, eventual, filmul The Mission.

În al treilea, și cel mai important rând, discuția era despre percepția unora cu privire la dogma EENS și problema necreștinilor la care nu a ajuns încă Evanghelia.

Opinia lui Cătălin2, așa cum a exprimat-o în mai multe rânduri, este că dacă la chinezul Chan sau la negrul Mam'bumba, din fundul junglei, nu a ajuns încă Evanghelia, aceasta este din vina lor, pentru că nu s-au făcut încă vrednici de ea. Pe cale de consecință, nici misionarii religiei adevărate, singura mântuitoare, nu au trebuință să se ducă în misiune, decât atunci când li se descoperă că în cutare sau cutare loc e nevoie de ei, adică s-au învrednicit unii păgâni să primească ortodoxia.

Încă o dată, nu zic eu aceasta, ci a spus-o Cătălin2, iar eu îl rog frumos să lămurească dacă am înțeles eu bine.