View Single Post
Vechi 14.04.2015, 18:20:46
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marcel_Ionut Vezi mesajul
Cele patru legi după care va judeca Hristos lumea.
Am mai scris de multe ori pe forum despre acest lucru.
In primul rand, foarte important, Parintele il citeaza pe sf. Grigorie de Nyssa, care se stie ca a sustinut apocatastaza, din nestiinta. Chiar Par. Cleopa spune ca cele patru legi ii apartin sf. Grigorie: http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...i-lui-dumnezeu Pt. Alin, pentru ca am vazut ca nu stie aproape nimic din ortodoxie si o sa intrebe, apocastaza este o erezie care spune ca toti se vor mantui in final.
Dar parintele Cleopa spune aici ce sustineam si eu, ca nimeni nu e lipsit de mijloacele de a afla adevarul, daca vrea cu adevarat si, in al doilea rand, ca si cei din afara Bisericii vor fi judecati in functie de faptele lor, si in Iad sunt mai multe locasuri, nu vor avea parte de aceleasi munci indiferent de ce ar fi facut.
Redau ce am scris in alt mesaj. Parintele Cleopa spune ca vor fi judecati, nu mantuiti. Acolo ni se spune ca fiecare a primit posibilitatea de a cunoaste adevarul si a se mantui. Patriarhii din trecut nu aveau Vechiul Testament, la fel nici Sfantul Iov. Spune de Lege, dar care sunt cele 10 porunci? Primele tin de credinta in Dumnezeu adevarat, unii au ajuns azi sa confunde cu umanismul, adica faptele facute fata de semeni. Faptele credintei includ neaparat si credinta, primele trei porunci.
Sfantul Ignatie si Sfantul Serafim de Sarov explica mai pe larg invatatura ortodoxa si faptele bune. Doar faptele din credinta sunt mantuitoare, faptele bune fara credinta nu, dar pot fi folositoare ca Domnul sa il lumineze pe acel om, ca in cazul Sfantului Sutas Corneliu. Catehismul ortodox spune ca fara har nu se poate mantui nimeni, si ca harul acesta lucrator e doar in Sfanta Biserica, in Sfintele Sale Taine.
Cum spune parintele Cleopa in fragmentul mai detaliat, nu are o scuza un ateu ca n-a stiut, a avut constiinta si a putut vedea lumea creata.