Citat:
În prealabil postat de catalin2
Vazusem mesajul tau initial si ma pregateam sa raspund acum, vad ca l-ai sters, poate Saptamna Luminata ti-a adus si tie luminarea.
|
Da, mi-am dat seama ca lucrurile devin prea complicate pentru tine asa ca e mai bine sa ramanem la doar cateva.
Citat:
Aproape orice ortodox stie care sunt cele doua exceptii: Sf. Ilie si Enoh, care nu au murit inca si au fost ridicati cu trupul la cer.
|
Am intrebat daca au intrat in Rai.
Ce inseamna "Ridicati cu trupul la cer"? Au murit or ba?
Citat:
Dreptii (adica cei ce nu se inchinau la idoli si care aveau si fapte ale credintei)
|
Esti sigur ca nu?
Care credinta? In cine/ce?
Citat:
au primit harul la pogorarea lui Iisus in Rai.
|
Poate vroiai sa zici Iad.
Mai ramane sa argumentezi ca este un eveniment unic si irepetabil asa cum ai incercat pe alt topic.
Citat:
Tu de fapt nu ai dat niciun citat ortodox pana acum, totul a fost o filozofie bazata pe logica ta.
|
Ti-am dat citat din Sf. Scriptura unde spune ca Dumnezeu vrea ca TOTI oamenii sa se mantuiasca, dar l-ai ignorat cu brio.
De fapt bati campii cu gratie in stilul binecunoscut.
N-am citat nimic de unde ai vrea tu ca sa-ti usurez pseudo-argumentatia bazata cvasi-exclusiv pe argumente gen "asta e idee neoprotestanta" sau "asta e din autorul cutare care e asa si pe dincolo, etc".
Citat:
Ortodocsii se iau dupa invatatura ortodoxa, nu dupa alte invataturi.
|
Asta inseamna ca tu nu esti ortodox?
Citat:
De aceea cand au o nelamurire se uita in catehism sau la ce spun sfintii, intrebandu-l si pe preot. Cineva cu gandirea de tip protestant va broda pe baza logicii proprii, gasind eventual si pe cineva care sa sustina ce spune (in cazul de fata un catolic ecumenist si un credincios oarecare, bine ca n-a fost parerea vecinului).
|
M-am uitat in catehism si n-am gasit invatatura ta personala "doar ortodocsii se mantuiesc".
Care nu e tot una cu "Nu exista mantuire in afara Bisericii".
Ca tu nu poti face diferenta intre una si alta tine de o finetze a gandirii si delicatete a sentimentelor care tie iti lipseste.
Citat:
Ceea ce sustii tu e o grozavie, de care tu nici nu-ti dai seama. Adica tu spui ca cineva care se inchina la idoli (adica la ingeri cazuti) poate ajunge sfant (adica in Rai), alaturi de sfintii adevarati.
|
De fapt cam tu esti cel care sustii ideea asta.
Ca daca toata viata te-ai inchinat la idoli si ai slujit exclusiv trupului, ai facut tot felul de rautati spre bucuria dracilor, dar ai fost totusi botezat ortodox si dupa moarte se gaseste cineva sa-ti plateasca cateva linguri de coliva, cateva sticle de vin si cativa zeci de lei sa fii trecut pe pomelnice, poti sa ajungi in Rai.
Citat:
La fel, chiar si un ateu care nu a stiut, ajunge in Rai, desi era ateu. Nici ultimul neoprotestant nu ar sustine o asa aiureala. Ecumensimul te-a facut sa nu mai intelegi aproape nimic nu doar din ortodoxie, ci din crestinism. Tot ceea ce ai scris, talcuirile tale din Sfanta Scriptura sunt invataturi protestante, eu ti-am explicat, dar tu nu intelegi, pentru ca nu cunosti invatatura ortodoxa.
|
M-as bucura sa poti da un argument, in loc de vorbele aruncate in vant doar ca sa dai impresia ca ai avea ceva de spus cand de fapt esti mult pe langa subiect.
Citat:
In primul rand, prima porunca si cea mai mare care este? Sa nu furi? Nu, sa nu ai alti zei, adica sa nu te inchini la demoni. Screi ca idolatrii nu vor intra in Imparatie. In al doilea rand, e vorba de faptele credintei, nu de faptele firii cazute.
|
Si care erau faptele credintei la cei mantuiti inainte de venirea lui Hristos?
Poti sa spui macar, din cunostintele tale teologice, cati de sub Legea Veche nu s-au facut vinovati de calcarea ei?
Citat:
Citeste la sfintii din care am citat (sf. Serafim, sf, Ignatie, etc.).
|
Ti-am aratat deja cat de prost poti sa talcuiesti ce spune Sf. Ignatie si cum ai ajuns chiar, mai rau, sa pui cuvintele tale peste ale lui ca sa-ti iasa tie pasienta despre ereticii la care se referea de fapt in acea scrisoare.