Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Înltă este credința înaintașilor noștri creștini! Ca un nou Everest peste celelalte înălțări ale spiritului uman dintotdeauna. Iar noi creștinii locuim, ca niște buburuze, pe coamele acestui munte gigantic.
Dar ce vom zice de locuitorii altor înălțimi? Ce vom zice oare despre cei ce viețuiesc, bunăoară, prin Alpi ori Carpați?
Că sunt râme pe câmpie, iar nu vulturi ai altor înălțimi?
Pesemne e greu să îți păstrezi limpezimea cugetului când te-ai trezit pe vârful Chomolungma, în aerul solicitant al tăriilor...
|
Întrebări retorice, frate Ioan:
1. Oare nu Hristos este piatra cea din capul unghiului, pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii? Dacă este așa, ce piatră este Hristos, Everestul? Dacă ceilalți oameni, sunt pe alți munți, afară de Everest, se mântuiesc? Sau poate e altă piatră, nematerială?
2. Budha, este și el un vârf, un pisc, precum Everestul? Budha e precum Alpii? Sau poate e și el o piatră nematerială? Un miliard de oameni cred în Budha.
3. Mohammed, este și el un alt vârf? Este Kilimanjaro, sau K50? El cu siguranță e piatră pentru un miliard de oameni. Materială sau nematerială?
4. Krișna e și el un vârf, nu? Himalaya? Sau care? Tot pentru un miliard de oameni... Imaterială, cu siguranță, alături de alte 33 de milioane de pietre (zei ai hinduismului)
5. Toate vârfurile/piscurile duc în Împărăția Cerurilor, nu, frate Ioan ? Care e imaterială, probabil, și e piatră... de mântuire sau de poticnire?
6. Ateii pe care vârf sunt? Ei cu siguranță au o piatră materială, că nu acceptă altceva...
7. Cine se mântuiește primul, cel de pe Everest, sau simultan, unii sau toți, sau care?
8. Un alt miliard de oameni, cred în hristos, cu h mic, și se numesc romano-catolici... Ei care vârf sunt? E vârf material la ei, categoric, fiindcă spun că harul este creat, energiile lui Dumnezeu sunt create, sărăcuții de ei.
9. Iar noi, creștinii, cei ai lui Hristos, cu H mare, abea suntem 300 de milioane. Ne numim ortodocși, tocmai ca să ne putem feri de ceilalți care se mai numesc creștini. Dar Însuși Hristos ne-a spus, să ne ferim căci vor veni hristoși mincinoși, și vor căuta să piardă pe cei aleși, anume pe cei ce au ales să creadă ortodox. Și ne spune Hristos, cu H mare: "Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția." - Luca 12, 32.
Noi care vârf suntem?
Ce înseamnă "turmă mică"?
De ce e mică turma și nu-i mare?
Ce se întâmplă cu cei din-afara turmei, dacă nu vor să vină în turmă?
Cine este turma?
Ortodocșii sunt aproximativ 4% din totalul populației globale.
Ne temem?
Ne temem că alții pot avea dreptate și noi nu? Sau suntem atât de darnici că băgăm și pe eretici în Rai, că doar este loc, nu?
Dar de unde știm noi cât loc este?
Hristos spune că El pregătește locurile în Rai. "Voi merge să vă pregătesc și vouă un loc, unde sunt Eu, și voi veți fi."
Câte locuri a pregătit?
De unde știm?
El cheamă, dar oamenii spun: mi-am cumpărat boi, mi-am luat femeie, nu pot să vin...
Deci care-i totuși turma aia mică?
Oare nu suntem noi, ortodocșii, pe piatra cea din capul unghiului, pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii?
Nu mă îndiesc cu adevărat că noi suntem, și doar noi, creștinii, singurii care mai suntem creștini, ne vom mântui.
Dacă rămânem pe cale.
Calea strâmtă și îngustă și grea, care duce la viața veșnică,
pe care puțini o află...
Frate Ioan, suntem în divergență. Vârsta senectuții, chiar și fără o pregătire teologică aparte, ar trebui să aducă cu sine, radieri de lumină a înțelegerii creștinismului și iubirii profunde a Adevărului, și a ereticior, nicidecum la a compromite învățăturile lui Hristos. "Cel ce mă iubește, împlinește poruncile Mele". Înaintarea în vârstă, aduce cu sine, în definitiv, ceea ce permitem și vrem și luptăm să aducă... de cele mai multe ori, chiar și binecuvântare de-ar fi, și har peste har, și virtuți, și orice lucru bun... nu știm ce aduce... nu știm ce este... Cum să ne fie atunci, ușor? Cum să nu avem nevoie de credință? Doamne, ai milă de noi...