Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Care crestinism daca 90% dintre crestini sunt eretici ? Eu aici vorbeam despre ortodoxie. Cine nu vede ca avem lipsuri mari este orb. Fiecare dintre noi are lipsuri, cred ca sunt foarte putini oameni care si-au pus cu adevarat viata in slujba aproapelui. Si nu cred ca oamenii astia isi pierd timpul pe forumuri dezbatand mantuirea poporului kenyan prieten sau poporului amazonian. Ci incearca din toate puterile sa aduca atat de multa alinare cat pot. Noi suntem atat de departe de modelul sfintilor incat tare ma tem ca o sa avem o mare surpriza. O sa ne traga tocmai sfintii aia pe care ii citam cate un sut in dos.
|
Iuliu, nu-i tocmai bine ce spui.
Fiindcă, uite, spune-mi te rog, ce alinare aduce un pustnic, unui kenian, sau oricărui om?
Rugăciune !
Nu-i destul ? Că își jertfește viața rugându-se pentru oameni, dându-și viața lui Hristos ?
A, păi dacă e destul rugăciunea, nu oare asta face Biserica, în fiecare din cele 7 laude, ce le rostește fiecare mănăstire și Catedrală, după puteri, în fiecare zi ? Și mulți alți credincioși ?
Și la Sfintele Taine, la ierurgii, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ? Nu se roagă oare Biserica, și mădularele ei, neîncetat ?
Sigur ca da. Nu avem noi oare, rugăciunea inimii ? Isihasmul și lumina necreată, și curățirea prin rugăciune și altele mai înalte ? Sigur că da.
Pentru rugăciunile acelui pustnic, și a Bisericii, mai ține Dumnezeu lumea.
Când nu va mai fi Liturghie Ortodoxă, atunci va fi sfârșitul lumii. Când devine Liturghia ecumenistă, sau alte soiuri, și nu mai e creștină, ortodoxă, atunci-i gata... Doamne ferește acele vremuri... depinde de noi...
Vrei un creștinism pur dinamic, nu spun că nu e bun, dar e departe, foarte departe de mântuire. E la primii pași. Și mai ales dacă rămâi la creștinismul dinamic, ești în pragul ereziei, nu știu care, dar acolo ești. Tu crezi că numai dacă alergi în sus și-n jos, și ajuți pe toți cu lucruri materiale, e bine? Ăla-i creștinismul? Doamne ferește...
Ortodoxia, sau altfel spus, vindecarea, ca esență, stă în iubire, credință, rugăciune, nădejde. Din acestea, iasă ascultarea de Biblie, de Sfinții Părinți, de duhovnic, de preoți, de episcopi. Le înțelegem slăbiciunile, pentru că ni le vedem pe ale noastre.
Îndumnezeirea, trecută prin curățire, despătimire, luminare, se face prin iubire, rugăciune. Pentru toți și toate. Chiar și eretici. Abea când iubești un om cu adevărat, și plângi pentru păcatele tale și ale lui, cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, și când te rogi pentru el și îți pasă de el, abea atunci îi poți spune că e eretic, și să-i arăți eresul, să-i arăți cum să iasă din el, cum să nu mai ajungă niciodată în el și multe altele, pe care Dumnezeu ți le va da în gură să i le spui atunci, pline de iubire, și mai apoi, dacă este posibil, să-l ajuți și fizic.
E un subiect prea vast și pot cuprinde în câteva cuvinte, prea puțin din el.
Iartă-mă, dacă te-am smintit.