Nu se poate asocia in niciun fel cuvantul martir cu persoana lui Daniel Corogeanu, pentru ca am goli de sens acest cuvant. Probabil ca nu voi fi in asentimentul multor forumisti de aici care cum aud o critica adusa unor clerici ortodocsi cum sar repede sa-i apere, parandu-li-se ca insasi fiinta ortodoxiei, sau chiar credinta in Dumnezeu au fost atacate. Corogeanu este responsabil de moartea Irinei,fata a murit practic in mainile lui , pentru ca prea tanar , fara experienta duhovniceasca deosebita si chiar fara prea multa cultura generala, s-a semetit crezandu-se capabil sa deosebeasca manifestarile unei patologii psihice de cele ale demonizarii. Nu stiu daca cei care-i plang de mila si-l considera o victima a sistemului judiciar corupt din Romania, au vazut una din primele lui marturii televizate despre ce s-a petrecut la Tanacu. Am sa reproduc din memorie , dar destul de exact, cuvintele lui, pentru ca m-au lamurit despre cauza acelei tragice intamplari. Spunea Corogeanu ca Irina nu era nebuna ci posedata, pentru ca " omul care este nebun zice ca ninge cand afara este soare", iar sora Irina nu facea asa, ci urla se zbatea si injura. Avand aceste impresionante cunostinte de psihiatrie si mari puteri duhovnicesti, fostul preot a decis ca Irina Cornici era posedata si trebuie exorcizata dupa un ritual despre care nu stiu daca l-a vazut si l-a invatat de undeva sau l-a inventat ad-hoc.Irina nu era insa demonizata, ci bolnava psihic, boala ei raspunzand la tratamentul medicamentos, si in plus avea si o serioasa suferinta fizica, o pneumonie incomplet vindecata. Si asupra acestei biete fete, fragila fizic si psihic, Daniel Corogeanu si fostele maicute s-au apucat sa desfasoare un ritual de exorcizare , care a presupus si lipsirea fetei de apa si hrana cateva zile, in loc sa o interneze intr-o unitate spitaliceasca adecvata suferintelor ei. Nu-i neg lui Corogeanu o anumita naivitate si nici bunele sale intentii, dar drumul spre iad este pavat cu asa ceva. Pe langa moartea fetei, m-a impresionat negativ si obstinatia lui Corogeanu de a nu-s asuma vreo responsabilitate in aceasta tragedie, punand totul pe seama vointei lui Dumnezeu. Ma mir cat de prost inteleg unii crestini , chiar si clerici, voia lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu vrea ca noi sa ne mintim unii pe altii, sa ne furam unii pe altii, sa ne ucidem unii pe altii, cu sau fara
" bune intentii", ci NE LASA sa actionam dupa propria noastra fire si sa culegem apoi "roadele" actiunilor noastre. Daca nu am avea LIBERTATE si RESPONSABILITATE, daca totul se petrece din "voia lui Dumnezeu", Judecata de Apoi nu ar avea niciun sens. Corogeanu nu a aratat nici acel dram de smerenie pe care probabil ca il cerea de la cei pe care ii spovedea, si nu si-a recunoscut limitele si greselile care au dus moartea unui om.
|