Dar nu-i o chestiune confesională, ci una de minim bun simț. Modul în care el se uită la un text scurt și concis în care scrie "X este alb" și se oțărăște la noi, pretinzând că scrie "X este negru" este halucinant.
Mi se pare incredibil, nu că unii oameni pot să mintă de îngheață apele. Văd din ăștia, în exercițiul profesiei, aproape zilnic. Ceea ce e fascinant este individul care minte în fața evidenței. Cu paharul gol în mână, ți-l arată și spune: E plin !!!
Am mai avut o experiență de genul ăsta; o persoană îmi datora niște bani. După ce a trecut termenul de plată, l-am sunat să întreb de soarta banilor. Mi-a răspuns, foarte senin, că a plătit: să verific în cont. Deși mai verificasem, am zis, oi fi greșit... am verificat dn nou. Nimic.
L-am sunat din nou, după vreo două zile, și i-am amintit că trebuie să plătească. Mi-a replicat din nou că a făcut transferul bancar. I-am spus că în cont nu apare nimic. La momentul ăsta știam deja, inclusiv din alte surse, că minte și că nu mai vrea să plătească.
Am mai așteptat vreo două zile, după care am scos un extras de cont și m-am prezentat la el la birou. L-am interpelat politicos, și la un moment dat i-am amintit de bani. A spus din nou, cu toată convingerea, că a plătit. I-am spus, la mine în cont nu a intrat niciun ban. Ba nu, nu se poate, el a plătit. În momentul ăsta am scos pe masă extrasul, și tot politicos, i-am spus uite, nu mă îndoiesc că ai făcut transferul, dar în contul meu banii n-au intrat. Să mergem la bancă să reclamăm.
Eram de acuma sincer curios până unde va întinde minciuna. În mod incredibil, omul a spus, uite, îți arăt pe calculator, pe online-banking. Omul se conectează, apare pe ecran lista cu tranzacțiile din zilele anterioare. Omul dă un scroll, repede, apoi îmi spune, triumfător: Ai văzut ? Ce să văd ? Transferul. Care transfer ? Îmi arată spre ecran. Spun: care anume, nu e niciun transfer cu numele meu. La care, exasperat, tipul spune, BINE, ATUNCI ÎȚI MAI PLĂTESC O DATĂ. Păi, spun, nu trebuie, dacă mi-ai plătit, arată-mi, dacă nu, plătește pentru prima dată. Până la urmă a plătit. Dar nu și-a cerut scuze și nu a recunoscut că a mințit.
|