Citat:
În prealabil postat de catalin2
Cum am mai repetat, doar protestantii talcuiesc singuri Biblia. Noi cautam ce spun invatatura si sfintii, in niciun caz nu talcuim dupa capul lor.
|
Doar protestantii talcuiesc singuri Biblia.
Ortodocsi adevarati talcuiesc singuri Sfintii.
Noi cautam sa talcuim dupa capul nostru ce spun invataturai si sfintii, in nici un caz nu talcuim dupa capul lor.
Citat:
Pentru ca cel mai mare teolog este ingerul cazut care abia asteapta sa dea talcuiri cui nu stie sau nu vrea sa stie invatatura adevarata.
|
Esti invatacel la el?
Citat:
In primul rand, era ce spunea alt user, eu am scris care e invatatura Bisericii in alte mesaje.
|
90%. 10% un mic adaos personal
Stii tu, combinatia aia, un butoi de miere o lingurita de...
Citat:
In al doilea rand am mai dat talcuirea acestui pasaj, de exemplu ce spunea Par. Cleopa, ca sunt doar o parte din faptele morale, altele apar in alte pasaje. Acolo e vorba doar de milostenie, dar stim ca preotul nu spune doar de milostenie. In alte pasaje ni se spune ca inchinatorii la idoli nu se vor mantui, sau ca cei ce spun lucruri diferite de revelatie vor fi pedepsiti. Inchinarea la idoli e cel mai mare pacat, pentru ca este o inchinare la ingerii cazuti.
|
Dumnezeul necunoscut la care se inchinau unii atenieni era idol sau nu? De ce?
Citat:
La fel, erezia este pacat impotriva Duhului Sfant.
|
Cu conditia sa stii ca este erezie.
Citat:
Sfantul Serafim de Sarov ne spune ca faptele bune facute fara Hristos sunt nefolositoare.
|
Pentru crestini.
Pentru altii, chiar tu ai spus ca ii ajuta la judecata.
Citat:
Manturiea inseamna restabilirea comuniunii cu Dumnezeu. Prin har de face aceasta.
|
Si de aceea e necesar ca Dumnezeu sa puna omului la indemana acest mijloc.
Daca nu ar face-o face, ar insemna ca il osandeste aprioric pe om, ajungel la predestinare.
In care se arata clar ca:
1. ereticii sunt cei care se impotrivesc adevarului revelat, intarit de Biserica, adica il cunosc dar ii stau impotriva, nu cei care fara o vina personala nu au avut acces la el sau au avut dar la un mod incomplet.
2. credintele ne-ortodoxe nu sunt mantuitoare (nu conduc pe om spre mantuire), dar nicaieri nu spune ca Dumnezeu nu ii poate mantui pe cei care din nestiinta au trait in ele.
Citat:
Iata si o alta predica despre Judecata de la sf. Matei, 25: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...arei-judecati/
Citez: "Hristos nu a întrebat de credință; nu a întrebat de nădejde; nu a întrebat de post; nu a întrebat de rugăciune și de nimic altceva, decât numai de milostenie. Ce vrea să spună evanghelia de astăzi? Că de niciuna din acelea nu avem nevoie? Nicidecum!
Putea Hristos să desconsidere credința, despre care a spus, lăudând-o: âDacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia ridică-te și te aruncă în mareâ! (Mc. 11, 23) Putea să ignore, apoi, cealaltă virtu*te cardinală â nădejdea â la fel de importantă pentru mântuirea noastră, când cu aceasta biruim necazurile și supărările de tot felul și aceasta rămâne unica noastră cale atunci când nu mai este de aflat cale? Putea Hristos să uite rugăciunea? Arma aceasta cu care biruim pe vrăjmașul diavol și prin care ne facem zilnic ascultate dorințele și problemele noastre? Putea să disprețuiască postul? Nu. Nu, dragii mei!"
|
Iarasi, discurs pentru cei botezati, cunoscatori ai adevarului.
Din care nu putem deriva concluzii pentru cei straini de acestea.