Citat:
În prealabil postat de Barsaumas
Credinta poate fi argumentata, in parte, si rational. Altfel s-ar asemana cu un fel de fachirism.
Pe de alta parte, nu ma deranjeaza ca sunt, zici tu, departe de mantuire.
Eu nu te judec, nu atac sanitatea ta mentala, etc. Sa fie acolo, cearta asta stupida pe forum. Pentru mine, esti doar inca un inflexibil al fanatismului bisericesc; banuiesc ca ai fost modelat (pe calea literaturii internautice, evident) de gasca eclesiolatra si exclusivista din jurul vedetei numita mitropolitul de port Serafim de Pireu, care gasca fanatica il include si pe grecofilul preot Matei Vulcanescu.
Bre, voi confundati definitia voastra ingusta a soteriologiei crestine cu "calea ingusta" definita si proclamata dgomatic de Mantuitorul. Seamana, dar nu rasar. Voi, fanaticii "credintei/bisericii celei una", ati citit in Scriptura pilda samariteanului? Ceva, cat de cat, ati inteles cu mintile voastre? (Bine, sunt sigur ca ati luat de bune "talcuirile sfintilor", asta nu o mai intreb).
Daca te intrebi, cred sincer ca pentru mantuire e suficienta cinstea si moralitatea pana la sange (de exemplu sa nu minti, nici macar pe forumuri  , nu mia zic pe cei apropiati, de pilda privind identitatea proprie  ), rugaciunea multa si urmarea stricta a Sf. Scripturi, intr-o relatie personala cu Dumnezeu.
|
Credința niciodată nu poate fi argumentată rațional. Crezi sau nu. Atât.
La fel cum nu poți explica de ce cresc plantele în pământ, cum o semință devine copac. Ști procesul, dar nu poți explica exact cum se întâmplă, și nu poți să faci asta întrun laborator, decât cu toate ingredientele: pământ, semința, apă, lumină, aer și desigur, Dumnezeu.
La fel nu poți explica cum a înviat Hristos. crezi sau nu. Atât.
Nu poți explica de ce Adevărul este întro singură Biserică, și restul sunt erezii. Crezi sau nu, atât.
Fachirismul, este o credință, la fel ca și creștinismul. Dar una duce la iad, alta la Rai.
Mai important, dacă mă ataci pe mine, nu-mi pasă, dar dacă ataci credința și pe Hristos, voi apăra prin cuvânt, cât voi purta viață în piept.
Niciodată nu mă cert cu nimeni, ci apăr și mărturisesc. E datorie, dar mai mult e binecuvântare, e cale spre Cer.
Hristos era pentru mulți, un "inflexibil al fanatismului bisericesc". Am fost autodidact, în principal. Așa m-am educat. Dumnezeu a lucrat.
Creștinii nu sunt o gașcă, și nici eclesiolatri nu sunt. Dar sunt lucizi și conștienți că înafara Bisericii lui Hristos, nu există mântuire.
Mitropolitul Serafim de Pireu, și zeci ca el alții, sunt exemple de cum ar trebui să fie un creștin, ca să se mântuiască.
Pentru că dacă citești cu bun simț, ce s-a petrecut la cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, fără să citești prea mult din Sfinții Părinți, devi creștin. Ortodox. Și vei urâ ereziile.
Definiția soteriologiei creștine, nu este a noastră, este a Bisericii lui Hristos, noi nu deținem nimic, decât mărturisim, întărim, apărăm, propovăduim Adevărul, la fel ca Sfinții Apostoli și Sfinții Martiri, Sfinții Părinți, și toți Sfinții, care erau luați drept nebuni pentru focul care ardea în ei, iubirea și virtutea și îndumnezeirea dată lor. Noi, eu, suntem departe de aceștia, dar măcar să le dorim.
Calea îngustă, turma mică, și alte exemple biblice, arată clar că vor fi mai puțini care se vor mântui, decât cei care nu se vor mântui.
iar dacă Hristos a fost fanatic, considerat de mulți, a Bisericii Celei Una, prin Sfânta Treime, fie, sunt și eu fanatic cu Hristos, dar un fanatic care se silește să-L asculte pe Hristos și nu un fanatic care ucide alți oameni, nici cei care vin și îi amenință familia. Familia creștinului, e în Ceruri. Aici, totul e temporar.
Pilda samariteanului, arată faptele de milostenie, e o lecție pentru evreii care nu vroiau să ajute pe nimeni din alte popoare, decât ei între ei. Hristos arată cum trebuie să fie creștinul, să ajute pe toată lumea, indiferent ce face, ateu, păgân, eretic sau creștin. Asta a făcut Biserica dintotdeauna.
Nicidecum pilda samariteanului nu se referă că ereticii se vor mântui, sau alte aberații de la demoni.
Dacă crezi sincer că moralitatea îți este de ajuns pentru a te mântui, vei merge în iad, cu toți ateii care cred la fel, că moralitatea e de ajuns, cu toți ereticii, și păgânii, pe care moralitatea nu îi va mântui. Și cu tot cu antihrist, care va fi și el de o calitate morale impecabilă, dar respingând pe față orice implicare față de Hristos, fiindcă va uni religiile, și va scoate orice denumire a lui Dumnezeu, din toate religiile, deci și a Dumnezeului Celui Viu, Sfânta Treime. Dar asta-i altceva.
Rugăciunea multă, dacă nu ești membru al Tainelor Bisericii, e în zadar. Rugăciunile acelea, mai sus de tavan, de la ecou, nu urcă. "Nu oricine îmi zice Doamne Doamne, va intra în Împărăția Cerurilor", ne spune Hristos la Matei 7, 21.
Ia aminte și trezește-te. Ai fost avertizat. Cu dragoste și împreună suferință, dar știu că nu crezi.