View Single Post
Vechi 25.04.2015, 18:24:13
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Sunt de acord fraților cu toate comentariile voastre. Și poate că eu am apăsat, în exprimare, prea tare sau prea devreme pe o anumită pedală.
Poate că mai aproape de ceea ce voiesc să susțin de fapt, nu e neapărat desconsiderarea rațiunii, fie ea și modificată/ alterată sever prin păcat.
Reformulez așadar și susțin că raționalismul păcătuiește nu prin recunoașterea rolului rațiunii omului în viața noastră și în raport cu credința, cu mântuirea și desăvârșirea. Ci prin supralicitarea acestei rațiuni. E o problemă de limite, mai întâi.
Rațiunea noastră are limite, iar dacă noi tindem să trecem cu vederea limitele rațiunii omenești, cred că facem un idol din însușirea noastră cugetătoare. Mai mult chiar, lăsată nealtoită și de capul ei, ființa gânditoare, logică și rațională, trage inevitabil la cădere. Ne trezim că frumoasa noastră rațiune devine pe nesimțite, din prieten, dușman. De aici cred că vin toate căderile, dintr-o cugetare lipsită de smerenie, răzvrătită în orgoliul ei de a se mișca (aparent) liber.
Raționalismul, așa cum înțeleg eu, este un duh de mărire, de supravenerare suficientă a posibilităților cugetării omenești care îl închide pe om între gratiile funcționării naturale. Or noi oamenii, cred cu tărie, pe cale naturală nu putem decât trăi o vreme, ca orice alte ființe din alcătuirea naturii, apoi murim și atât. Nemurirea nu este o afacere rațională. Nu își găsește temei și realizare doar în armura rațiunii, ci în afara ei: anume, în smerenia care deschide drumul Iubirii Dumnezeiești către inima iubitoare a omului și reciproc, în nuntire.
Iar Nunta nu îmi pare eveniment rațional, ci sărbătoare la care rațiunea abia de poate îngăima "ce-o însemna aceasta?". După care s-ar cuveni să tacă ori să își plece fruntea, în rugăciune și să asculte în tăcere, chit că adeseori nu pricepe mai nimic.
Capul Bisericii este Hristos, nu mintea rațională a omului.

Last edited by Ioan_Cezar; 25.04.2015 at 18:29:47.
Reply With Quote