Citat:
În prealabil postat de sophia
Discutia si clarificarea problemei este importanta, pentru ca de multe ori conflictele, raul, apar(e) de la neintelegere si lipsa de comunicare.
|
Nu, nu despre asta e vorba, ci despre dragostea neconditionata. Singurul in masura sa "clarifice" lucrurile, este Dumnezeu prin Fiul impreuna cu Sfantul Duh. Nimeni altcineva nu are cum sa clarifice ceva anume, fiindca orice explicatie este inutila si subiectiva intrucat vine de la omul slab in credinta. Iata, abia ce am sarbatorit pe Sfantului mucenic Gheorghe. Chinurile prin care a trecut au fost cu totul ingrozitoare. Si foarte multi dintre sfinti si mucenici au trecut exact prin aceleasi metode de tortura. Repet pentru a doua sau poate a treia oara (nu mai stiu, fiindca in viata de zi cu zi, acel exemplu de smerenie m-a marcat enorm si de aceea l-am povestit de cate ori am avut ocazia, celor dispusi sa asculte) bataia crunta pe care a incasat-o Sfantul Serafim de Sarov, de la patru borfasi care si-au inchipuit ca bietul pusnic ascundea bani pe undeva in jur. Acea nenorocire din care a iesit schilodit pentru tot restul vietii, l-a smerit si mai mult si s-a rugat indelung pentru iertarea raufacatorilor. De ceva vreme citesc sau ascult intr-una, viata si smerenia Sfantului Sofronie de Saharov, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul. O vreme nu credeam ca poate fi cineva care sa-l egaleze pe Sfantul Siluan in blandetea cuvantului si puterea de a ajunge direct la inima omului. M-am inselat. Parintele Sofronie, simt ca l-a depasit si multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat sansa sa merg de cateva ori la mormantul lui si nadajduiesc sa ajung iarasi, mai ales acum cand am reusit sa aflu atat de multe despre el de la cei care l-au cunoscut si care sunt inca printre noi (Parintele Rafail Noica, Parintele staret Zaharia de la Manastirea din Essex, sau altii care au devenit ortodocsi doar cunoscandu-l fara ca el sa le ceara asta vreodata). Puterea de a ierta si de a ne iubi vrajmasii, la inceput pare nebunie, dar daca ajungem sa trecem peste razbunari, peste mandrie si orgoliu, abia atunci putem cunoaste ce inseamna "Inima infranta si smerita" in ochii lui Dumnezeu.
Candva obisnuiam sa spun de cateva zeci de ori pe zi: "Stapane, Doamne, ajuta-ne sa daruim iubire, ca sa putem cunoaste mila Ta!" Cred ca nu a fost in zadar. Incercati si voi!...