Citat:
În prealabil postat de alex190
Daca stiu ca vine cineva si imi da in cap, ce fac?In numele iubirii de aproape stau cu bratele incrucisate, ba chiar astept incercarea, rugandu-ma pentru vrajmas si sperand ca din saCrificiul meu sa invete ceva?
Ma apar, fizic, tot cu lovituri, dupa care il iubesc de ladistanta?
Sau cum?
|
Ne raspunde Catehismul Bisericii Catolice, art 2263 si urm:
2263. Legitima apărare a persoanelor și a societăților nu constituie o excepție la interdicția de a ucide un nevinovat, ceea ce este omucidere voită. "Acțiunea de apărare atrage un efect dublu; unul este păstrarea propriei vieți, iar celălalt, moartea agresorului. (...) Numai primul este voit; celălalt, nu37."
2264. Iubirea față de sine rămâne un principiu fundamental al moralității. Deci este legitim a-și face respectat propriul drept la viață. Cine își apără viața nu se face vinovat de omucidere chiar dacă este constrâns să-i dea agresorului său o lovitură mortală:
Dacă pentru apărare se exercită o violență mai mare decât e nevoie, aceasta va fi ilicită. Dar dacă se respinge violența cu măsură, aceasta va fi licită (...) Și nu este necesar pentru mântuire să se omită acest act de apărare măsurată pentru a evita uciderea celuilalt; căci avem obligația de a veghea mai mult la propria viață decât la a altuia38.
2265. Legitima apărare poate fi nu numai un drept, ci o obligație gravă, pentru cel răspunzător de viața altuia, de binele comun al familiei sau al comunității civile.
Sursa:
http://www.catehism.ro/CBC_074.htm