View Single Post
Vechi 28.04.2015, 15:25:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Intre timp m-am mai luminat si eu sa recitesc ce am scris :) Pana acum, imediat ce imi ziceai ca gresesc nu reciteam textul meu ci doar pe al tau,si recunosc ca iti dadeam dreptate.
Dar acum vad ca nu ai inteles in totalitate ce am zis, ci ai sugerat ca vorbesc despre primordialitatea faptelor,facute oricum , fara har.
Nici chiar pasajul pus de tine nu se refera integral la ce am zis ,cu atat mai mult concluzia sa finala.
Acel citat nu era neaparat pentru tine, am si precizat ca e in legatura cu discutiile de pana acum, am vrut sa il postez separat, dar l-am inclus in mesajul tau.
In al doilea rand, ti-am scris de cateva ori pana acum, dar tot nu ai inteles exact. Poate e si din cauza faptului ca nu am explicat mai amanuntit la ce ma refer.
E gresit ce spui, oamenii pot face fapte bune fara har sau prin Hristos. Ti-am scris ca aceea e doctrina protestanta, protrivit careia omul e cazut de tot dupa Adam, se naste rau si nu poate face fapte bune. In ortodoxie omul e bun in esenta, poate face si fapte bune de la sine. Am mai scris ca nu e bine sa ne luam dupa logica noastra daca nu avem cunostinte, ci dupa invatatura adevarata. Altfel, in mod sigur capatam invataturi gresite din alte parti.
Faptele bune ale firii cazute sunt tocmai acele fapte bune pe care le pot face si ateii, si satanistii, si paganii, etc. Iar faptele credintei sunt ceea ce a spus si Anita. Stii ce spune sf. Serafim, ca ti-am mai dat citatul si am dat si aici un citat mia mare. Faptele bune ale firii cazute nu sunt mantuitoare, dar il poate ajuta pe un om sa fie luminat sa afle adevarul, ca Sutasul Corneliu.
Evident ca faptele bune facute de cei ce sunt alte credinte nu sunt prin Hristos sau har, sunt faptele firii cazute, adica faptele pe care le poate face un om.