Dragostea StareÈului Paisie pentru semenul său era atât de mare, cugetarea sa jertfelnică avea o astfel de putere, încât atunci când se ruga pentru cei bolnavi de cancer, se ruga ca să âiaâ el însuÈi cancerul.
Într-un caz asemănător, voind să-l imit Èi eu pe StareÈ, m-am rugat lui Dumnezeu nu să-mi dea cancerul care chinuia trupul unei persoane iubite, ci, dacă ar fi fost cu putinÈă, să-i dau în dar viaÈa mea. GreÈeală Èi puÈinătate de suflet.
Èi ÈtiÈi de ce? Pentru că în aceste cazuri, de multe ori moartea lucrează în chip izbăvitor, eliberator, chiar Èi pentru manifestarea âjertfitoareâ a egoismului nostru, dacă se poate spune aÈa ceva.
Cancerul, precum Èi orice altă boală asemănătoare, nu aduce numai moartea, ci înainte de ea premerg multe altele. Premerg durerea multă, lacrimile, mâhnirea, agonia, lupta lăuntrică cu disperarea Èi deznădejdea, împăcarea Èi acceptarea sfârÈitului vieÈii pământeÈti.
AÈadar, chiar dacă poÈi primi moartea, omule păcătos, cine va primi însă cele amintite mai sus, care nu au limită de vreme? Cum va primi cineva mucenicia care sângerează Èi răneÈte sufletul Èi trupul? Numai unul sfânt sau unul nebun. Mai degrabă un nebun pentru Hristos, un crestin autentic Èi adevărat, care a stabilit ca raÈiune a vieÈii sale cele mai presus de cuvânt, cele mai presus de fire, cele mai presus de înÈelegere. Pentru că unul ca acesta nu nădăjduieÈte în veÈnicia pe care o dăruieÈte Hristos, nu aÈteaptă în chip simplu învierea morÈilor, ci el trăieÈte încă de acum Èi de aici Raiul, ca un alt înger trupesc Èi om ceresc.
ÈtiÈi ce este cancerul pentru unul ca acesta? Floare bine mirositoare, care răspândeÈte mireasma Cerului, revărsare de veÈnicie, suflare de viaÈă.
Dumnezeul meu, dăruieÈte putere Èi credinÈă fiecăruia care se luptă zilnic pentru binele vieÈii Èi umple cu nădejde sufletele lor, că âTu eÈti ViaÈa Èi Învierea noastrăâ.
(Papadopulos Theologos, biolog)
Sursa:
http://www.marturieathonita.ro