Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Nici tu n-ai inteles ca abia atunci Adam s-a nascut sufleteste si, ca orice nou-nascut, avea sufletul imaculat, adica necazut in pacat, vietuind aici pe pamant asa cum vietuia si inainte, adica mancand mere. El era inainte cu sufletul in rai fiindca nu i se impusese nicio porunca si imediat ce facea orice i s-a interzis mai tarziu, cadea in pacat.
Adam sunt eu, Adam esti tu, ca cei mai multi.
Imi pare rau ca nu vrei sa intelegi fiindca, intelegand, nu mai poti manca mere.
|
Hm. "Macintosh" devenita mai tarziu "Apple" au popularizat enorm aceasta idee. Nu cred ca mai este vreun pamantean cat de cat cultivat, care sa nu stie ca imaginea marului muscat reprezinta "caderea", pacatul, moartea sufletului. Cum adica... s-a nascut sufleteste? Pana atunci era mort?? N-am cunoscut vreodata vreo fata bisericeasca care sa nu sustina contrariul: adica sa sustina ceea ce chiar Sfanta Scriptura spune: "In ziua in care veti manca din pomul oprit, negresit veti muri!" Indoiala ca vor muri, a fost strecurata de diavol, avand in vedere ca ei n-aveau nici cea mai vaga idee ce insemna moartea, nici macar cea fizica, si cu atat mai putin cea sufleteasca.
Cum adica nu se impusese nicio porunca? Despre ce vorbim aici, despre mere, nu despre incalcarea poruncii? "Mancand mere" se intelege foarte clar acceptarea pacatului in viata noastra, cu buna stiinta. Atat timp cat facem ascultare si evitam pe cat ne sta noua in putere, caderea in ispite, inseamna ca "merele", chiar dulci fiind, nu sunt pentru conditia noastra de nevrednici, ci pentru Stapan. Prin intelepciune harica, se intelege de la sine ca, Dumnezeu il rasplateste pe cel ascultator si chiar daca nu-i promite nimic concret, intr-o zi va cina impreuna cu El, si va putea manca pe saturate, nu ca un hot, oricate mere va dori.
Tu si eu putem fi Adam, dar acel Adam de dupa cadere, nicidecum dinainte.