View Single Post
Vechi 08.05.2015, 23:09:00
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Poate părea surprinzător (iar pe mine m-a surprins când am citit) că mult îndrăgitul și "popularul" Cuviosul Paisie Aghioritul ținea ca oamenii să se spovedească mai întâi și apoi să vină pentru a discuta cu el chestiuni "teologice". Ca și cum a vorbi e tot una cu a te împărtăși...:)
Mă gândeam de nu cumva starea de spirit a unuia plin de bune (sau rele) intenții înainte de spovedanie e diferită de a aceluiași om după spovedanie. Să fie vreo diferență semnificativă între cel spovedit și cel nespovedit? Dar între cel îmbunătățit și același om înainte de pocăință?

*
Oare o rază de lumină care se refractă în apă își schimbă direcția la trecerea dintr-un mediu în altul independent de indicele de refracție al apei? Direcția luminii prin apă să fie aceeași și când apa e limpede și când apa e plină de murdărie?
Dar cu apa sufletească oare cum o fi? Lumina neînserată ajunge în același loc indiferent de starea de curăție a acestei ape?
Oare cel străveziu (prin nevoință și har) e la fel de opac cum este omul gros/grosolan prin păcatele lui constitutive?
(Păcatul și virtutea au obiceiul de a ne alcătui, nerămînînd exterioare nouă.)

Cred ca e compicat sa primesti un raspuns si probabil ca nici nu-l asteptai. In fond fiecare ne punem uneori intrebari, la care stim ca nu primim niciun raspuns...

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Unuia îi ajunge doar să îl privești o clipă și a priceput tot, e receptiv și se pune (deîndată! - "iată-mă, Doamne!") în mișcare la modul adecvat mesajului, de parcă ar fi doar un alt trup al aceluiași duh comun;
altuia îi citezi tomuri și nu se clintește, fiind un caz abordabil cu macaraua, excavatorul ori, poate, cu rotopercutorul...:)
Cred ca aici diferentele intre unii si ceilalti le facem noi, uneori, fiindca suntem sau NU suntem pe aceeasi lungime de unda. Asta pe de o parte. Iar pe de alta, in orice fiinta omeneasca rationala sta un potential sfant. Fara nicio exceptie. Niciodata nu putem sti ce aduce ziua de maine si ce poate declansa smerenia sau nebunia in Hristos, si dintr-un pacatos osandit la iad, sa fii in stare intr-un caz extrem sa-ti pui viata "la bataie". Sunt convins ca avem cunostinta de multe cazuri. Frate Cezar, chiar daca noi (eu in primul rand) avem tendinta sa taxam fara menajamente anumite lucruri care ni se par "scapatari" din buna oranduiala, sa nu ne inchipuim ca suntem deosebiti prin ceva si in principiu, tot flecareala se numeste, din moment ce nu suntem convingatori nici pe departe!
Cat despre cei la care dai sentinta finala, tu ar trebui sa stii mai bine: tocmai ei sunt cei ce au nevoie mai mare de ajutor si nici pe departe nu pot fi judecati la fel ca ceilalti care, de bine de rau, fac dovada clara ca au inteles, dar fac slalom printre interese. Sa cautam sa evitam cu toata fiinta noastra (nu e cazul tau) sa Il rastignim iarasi si iarasi pe Mantuitor, numai fiindca ne consideram deja "alesi" (precum iudeii, odinioara), daca suntem botezati, spovediti si impartasiti. "Daca dragoste nu am, nimic nu sunt!" - Sf ap. Pavel. Sa sesizam greseala (daca este), dar omul sa-l lasam sa mearga pe drumul lui, fie el ateu, pagan, sectar, etc. Daca vrea sa vina spre ortodoxie, sa fie ca o optiune libera, din convingere, iar asta nu poate veni din moment ce noi "ii executam" cu orice prilej. Singurul Dumnezeu poate schimba drumul unui suflet. Noi doar ne pretindem "in lucrare", dar suntem praf si cenusa. Si nici nu cred ca se afla pe-aici cineva care sa fi primit bincuvantare de la duhovnic, sau chiar canon, sa faca aici apologia credintei. Iar daca cineva chiar a primit o astfel de binecuvantare, bietul Parinte habar nu are la cata sminteala se supune fiecare.
Asadar, unele din acele cazuri la care faci tu aluzie posibil sa fie "speciale" si atunci nu ei ci noi ne facem vinovati in acest caz. Un pas folositor, deja l-ai numit: "Iarta-ma, Doamne!" Iar celalalt, daca chiar nu e cazul sa mai intervenim, dintr-un motiv sau altul: "Iarta-l, Doamne, ca nu stie ce face!" Evident ca si eu am nevoie de rugaciunile celorlalti din ce in ce mai des in ultimul timp!...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote