Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Ioan, draga frate, imi face o mare placere sa raspund problemelor ridicate de tine si sa am ocazia sa-mi precizez mai bine pozitia...
Legat apoi de ideea daca viata vesnica presupune renuntare la tot ce e legat de aceasta viata, cu siguranta problema e gresit pusa. Fiindca a renunta la egoism si la pacat cu siguranta nu inseamna a renunta la personalitatea si individualitatea fiecaruia, care este de fapt aportul nostru (inmultirea talantilor daca vrei) in dialogul nostru etern cu Dumnezeu. Dl Dragomir, pe care il admir din ce in ce mai mult, a explicat foarte bine la ce se refera acesti termeni. Viata vesnica, care incepe inca de aici, nu are nimic comun cu renuntarea si pasivitatea budista, cu acea stare de nepasare in care nu-ti pasa de nimic si te detasezi total de aceasta viata, vazuta ca un rau iremediabil. Aceasta conceptie nu este crestina...
Maica Domnului ramane pentru totdeauna maica sa, nu se transforma in barbat, sau in androgin, dimensiunea ei profunda de femeie si mama ramane vesnic. Orice alta interpretare de pe filiera neo-platonica in care toate aceasta bogatie si frumusete a creatiei dispare in loc de a se imbogati infinit in lumina lui Dumnezeu, indiferent de cine e sustinuta, nu e autentic crestina, dupa parerea mea, si nu are in ea nimic profund si frumos, indiferent de aparenta de seriozitate filozofica intelectualista pe care o degaja.
|
Spune-I asta lui Hristos, nu lui Ioan_Cezar.
6.Iisu s i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.(Ioan14,6)
Adica, nimeni nu se mantuieste decat ca Iisus Hristos, pe Calea(suferuintelor) pe care El a mers. Daca creatia asta Iisus a biruit-o, de ce tu o glorifici si-ti infigi ochii in ea? Te biruie ea pe tine?
33. Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveți. În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea.(In16,33)
Ma bucur ca ti-ai precizat pozitia pentru ca iese la iveala interpretarea ta... subiectiva; talant nu esti tu (sau individualitatea ta), pe care tu ar trebui sa le rastignesti(sau individualitatea ta), ci Duhul Sfant, pe care primindu-L la botez, trebuie sa-L inmultesti pana se umple inima ta(eliminand din ea eu-l tau propriu, adica personalitatea) si sa propovaduiesti Duhul Sfant, caci de asta vei da seama la judecata.
Pe de alta parte, desi nu am citit lucrarile celor pe care i-ai numit in titlul topicului(Mtsoukas, Chardin), nu cred ca au sugerat ceea ce spui tu ca ar da de inteles, cum ca in creatia lui Dumnezeu ar aparea ceva fara harul Sau, cum se pare ca ai inteles tu.
Harul lui Dumnezeu este peste tot in lumea asta si nu poate fi eludat sau eliminat pentru ca El astfel a creat lumea ca sa evolueze automat conform vointei Lui;
automat inseamna ca, prin Duhul Sfant, orice dereglare se va corecta cu orice sacrificii in folosul mantuirii. Astea sunt
frumoase si bune foarte in zilele creatiei.
Pozitia ta este foarte dogmatica, dar se va regla si asta.