Un preot trecea odată pe lângă o casă care se clădea în cuprinsul  parohiei sale și auzi pe un lucrător zicând: “Nu este îndeletnicire mai  ușoară ca aceea de preot, căci nu faci altceva decât să te plimbi cu  bastonul în mână și cu cartea la subțioară. Așa mi-ar plăcea și mie să  lucrez”. 
 Ceilalți muncitori râseră, dar preotul se adresa celui care vorbise astfel și-l întrebă: 
 - ”Cât câștigi dumneata pe zi?” 
 - ”Șapte sute de mii”, răspunse acesta. 
 - ”Ei bine, îți plătesc eu ceea ce câștigi într-o săptămână întreagă, numai vino cu mine”, zise preotul. 
 Lucrătorul voi să schimbe vorba, dar tovarășii săi de lucru îl siliră să se țină de cuvânt. 
 - ”Acum mergem să vedem un bolnav”, îl lămuri preotul. 
 - ”Dar de ce boală zace?” întrebă muncitorul. 
 - „De febră tifoidă”, răspunse preotul. 
 - „Dacă e așa, se grăbi să răspundă lucrătorul, eu rămân afară, pentru  că n-am zăcut niciodată de această boală și pot să mă molipsesc. Și apoi  am nevastă și copii cărora le-aș putea duce boala”. 
 - „Și pentru  mine e același lucru, zise preotul, nici eu n-am zăcut de febră tifoidă,  și am și eu nevastă și copii. Dar trebuie, dar, să mergi oriunde voi  merge eu, căci așa ți-a fost vorbă”. 
 Drept răspuns lucrătorul întreabă: 
 - „După aceea unde mergi?” 
 - „La niște copii bolnavi de râie al căror tată a murit de tuberculoză”. 
 Fără să mai aștepte ce-i va spune preotul mai departe, muncitorul făcu câțiva pași înapoi și zise: 
 - „Dacă este așa, sunt mai mulțumit cu meșteșugul meu și nu te mai invidiez”. 
 - „Dragul meu! – îi spuse preotul. Știi foarte bine că aici în zona  noastră a Dobrogei nu departe de satul nostru la Tichilești exista o  leprozerie. Acolo păstorește fratele meu ca preot și merge la ei și-i  împărtășește ca să aibă și ei bucuria mântuirii și unirii cu Hristos. Și  mai știi că preotul consumă din potir întotdeauna ceea ce rămâne de la  cei pe care i-a împărtășit. Fratele meu, preotul, de ani de zile bea din  același pahar cu leproșii și Dumnezeu îl apără și-l păzește de tot  răul. Dar așa știu oamenii să judece mereu pe preoți și nu-i văd pe cei  care se jertfesc și se străduiesc în lumea acesta pentru salvarea  sufletelor oamenilor. La noi se propovăduiește doar răul, iar binele  este ascuns ostentativ pentru a nu fi vazut”. 
  Câte minunate exemple de preoți vrednici nu avem în jurul nostru și  nu-i vedem și nu le urmăm exemplul. Mass-media propovăduiește doar ce se  vinde! Dacă undeva un preot se zbate zi și noapte în fel și chip și  construiește azile, orfelinate și cantine pentru oameni nevoiași și  necăjiți – pe nimeni nu interesează, pentru că nu este de senzație. În  schimb acolo unde se aude că un preot s-a îmbătat, sau cine știe ce  altceva a făcut, imediat televiziunea și presa câștigă rating, vinde din  plin, pentru că răul se vinde cel mai bine. Așa se distruge societatea  noastră și noi nu facem mai nimic să îndreptăm lucrurile.

|