View Single Post
Vechi 19.05.2015, 15:56:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Esența ortodoxiei este trăirea Liturghiei, nu Liturghia. Toată teologia și ascetica ortodoxă este conținută în Sfânta Liturghie. Ce înseamnă Litughie, Euharistie? Liturghia nu este o slujbă, nu este un ritual. Practic, în modul mai adânc, cum spun cum Chip și asemănare înseamnă a trăi realmente după modul de viață al Sfintei Treimi. Cum e Sfânta Treime? Sunt trei Persoane și o singură Ființă. Tot ce are Tatăl are Fiul tot ce are Fiul are Duhul Sfânt, tot ce are Duhul Sfânt are Fiul și Tatăl. Adică, ce diferă între Ei? Persoanele. Noi nu putem înțelege cu mintea lucrurile astea. Practic este vorba de unitate și în același timp respectând specificul fiecăreia. Ce înseamnă “a face om după chipul și asemămnarea Noastră”? Înseamnă că Dumnezeu, în veșnicie, l-a gândit pe om ca un singur om. Adică, Dumnezeu a gândit omenirea ca pe unul singur. Cum zice Apostolul Pavel “în Hristos nu mai este bărbat, femeie, rob ,liber, ci toți și toate sunt una” (spunem noi), dar în greacă este” unul în Hristos”. Asta e Adamu întreg. Asta e ceea ce zice Hristos “Eu rămân în voi și voi în Mine”, “mă rog Părinte ca ei să fie una”. Cum “una”? După cum noi suntem “una”. Deci, practic care este gândul lui Dumnezeu pentru om din veșnicie? Ca oamenii să ajungă cunoștința reală, lăuntrică că sunt o unitate. O unitate nu înseamnă panteism, amalgam, ghiveci, dar este o unitate care nu poate fi explicată prin minte, prin rațiune, o trăiești sau nu o trăiești. Dovadă când l-a făcu Dumnezeu prima dată pe Adam și apoi pe Eva și când a dus-o pe Eva la Adam, ce i-a spus Adam? Iată os din oasele mele și carne din carnea mea. Deci practic cum o vedea Adam pe Eva? O vedea ca pe sine. Deși era altă persoană, totuși, n-a spus ea este luată din mine, ci a spus ea este os din osele mele. Ea este eu, nu știu cum să vă zic.

În momentul în care cad în păcat, Adam și Eva, ce întâmplă cu ei? Mai au conștiința asta? Păi nu mai au conștiința asta, pentru că primul lucru după ce cade în păcat, ce face Adam cu Eva? Zice “a cunoascut-o pe Eva și a născut fii.” Adică, observați, în monetul în care și-a pierdut prezența lăuntrică a căutat prezența dinafară. Ei, Adam și Eva traiu altă realitate, lăuntric erau unul în celălalt înainte de cădere.

După cadere apare această scindare în care oamenii se rup unii ce alții, fiecare începe să traiască individual, autonom, legea supraviețuirii – lasă să trăiesc și să moară celalalt, nu mai contează dacă celalalt este sau nu înalăuntrul meu. Ce face de fapt Hristos când vine? Vine Hristos și ne iartă păcatele, dar vă spun, Sf. Isaac Sirul și Părinții spun că e prea puțin lucru dacă gândim că mântuirea înseamnă doar iertarea păcatelor. Mântuirea înseamnă mult mai mult. Hristos a întemeiat Biserica. Noi spunem în Biserică ne mântuim. Da ce-i Biserica până la urmă? E Trupul lui Hristos . Deci, practic, noi nu ne mântuim prin prin virtuțile noastre , faptele noastre. Ca faci milostenie nu trebuie să fii ortodox. Ca să te rogi nu trebuie să fii ortodox. Ca să ții post nu trebuie să fii ortodox. Ca să fii blând nu trebuuie să fii ortodox. Fac și budiștii și yoghinii lucrul ăsta, nici măcar nu trebuie să fiii religios pentru asta.
Mântuirea înseamnă a intra într-o comuniune atât de adâncă cu Hristos încât nimeni și nimic din lumea asta, nici o virtute nu poate să-ți dea lucrul ăsta. Practic știți care e prima Biserică? Cum zice Părintele Porfirie, Sfânta Treime, asta e prima Biserică. Ce trăia Adam și Eva? Trăiau viața Sfintei Treimi. Dumnezeu ne-a dat această lume ca dar. Iar noi ce spunem? Mulțumesc. Ce vrea să ne spună Dumnezeu că ne dă ceva în dar? Că ne iubește. Noi când spunem mulțumesc ne deschidem inima, să primim? Nu darul, ci pe Cel care ne dăruiește. Deci, practic care era rostul acestui lumi? Ca omul și Dumnezeu să trăiască o relație lăutrică, adâncă, de dăruire reciprocă. Ce se întâmplă când omul cade în păcat? Se leagă cu mintea de ce? De creația asta. Îi spune dracul vezi că e frumos la vedere, e bun la gust, asta mănâncă că îți dă știință. Ce fac Adam și Eva? Se lipesc cu mintea, cu dorirea de lumea asta și uită de Dumnezeu. Practic autonomizează creația asta, o folosesc în chip utilitarist. Recunoașteți că așa trăim noi astăzi. Tot timpul ne întrebăm: da ce câștig din asta, da folos am din asta, da la ce folosește ailaltă? Mă la nimic nu folosește, pur și simplu la nimic, ci doar asculți de Dumnezeu că te iubește.

Ei vedeți, în momentul în care noi am pierdut această stare de mulțumire înaintea lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, practic trăim o stare de egoism oricât l-am îmbrăca noi în altruism. În limba greacă a mulțumi se spune “euharistia”. Deci, care e scopul Sfintei Liturghii? A mulțumi lui Dumnezeu. Ia gândiți-vă acum cum a mulțumi? A-I reîntoarce creația ca dar a lui Dumnezeu și a spune Doamne nu e a mea, e a ta, dar eu vreau să Te primesc pe Tine. Mulțam de tot ce mi-ai dat, sunt minunate, da eu nu vreau astea, eu Te vreau pe Tine, da Îți muțumesc pentu ele. Am înțeles că tu Mă iubești prin asta. Ce aducem noi lui Dumnezeu la Liturghie? “Ale Tale”? A cui e creația, pâinea și vinul care e de fapt simbolul creației? A cui? Ale Tale dintru ale Tale! Cum îți aducem? De toate și pentru toate, adică, practic ce aduc eu la Liturgie când aduc pâinea și vinul? Aduc toate și pentru toate, adică, toată creația. Și Dumnezeu ce face atunci? A, Îmi mulțumești? Foarte bine. Îți dau mai mult decât Mi-ai dat pentru faptul că te deschizi Mie. Și ce face Dumnezeu? Preface, nu-mi ia darul și spune: mulțam dămi-L că e al Meu. Nici vorbă de asta. Ce spune? A, ai recunoscut că nu e al tău și că e al Meu? Nu e al Meu, zice Dumnezeu, e al tău. Ține-l înapoi. Da cum ține-l înapoi? Tu Îmi aduci Mie pâine și vin, toată creația. Ce îți dau Eu înapoi? Pe Mine ascuns sub chipul creației pe care tu Mi-ai adus-o. Adică, Dumnezeu spune îți dau nesfârșit mai mult pentru un singur motiv, că ai vrut să-Mi mulțumești, că ai vrut să-ți deschizi inima Mie. Asta este esența Liturghiei.

Și atunci Îl primesc pe Hristos, nu așa spiritual coboară din cer, nu, ci simplu, concret, material. De ce material? Pentru că Dumnezeu vrea să salveze împreună cu omul toată creația. Sf Apostol Pavel spune”și făptura toată suspină așteptând slobozimea fiilor lui Dumnezeu“. Deci practic, nu mă pot mântui singur, ci cu toată creația împreună. Asta e esența Liturghiei.
Părintele Porfirie spune “Hristos a unit trupul Bisericii cu cerul și cu pământul, cu îngerii, cu oamenii, cu cu toate făpturile, cu întreaga zidere a lui Dumnezeu, cu animalele, cu păsările, cu fiecare floricică sălbatică, cu fiecare insectă”. Și atunci întrebarea: ce este Liturghia? Este un mod de a fi care îl trăiesc în tot ceea ce fac, ce sunt, ce doresc. “Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți.”

Liturghia înseamnă acestă pătrundere exact cum avea Adam comuniune cu Dumnezeu în creație. Cum avea Adam comuniune cu Dumnezeu în creație? Prin ce? Păi ce i-a spus Dumnezeu lui Adam să facă în Rai? Păi zice să mâncați din toți pomii numai din ăla să nu mâncați. Deci cum era Adam în comuniune cu Dumnezeu? Efectiv băga în gură mărul și când mânca mărul de gustul lui se îndulcea dumnezeiește, ochii lui se desfătau de frumusețea mărului, dar se mai întâmpla ceva fundamental pe care noi nu-l trăim. Sunt niște stihuri înainte de împărtășire de la Sf. Simeon Metafrastul . Spune acolo dumnezeiască împărtășanie: „Dumnezeiescul Trup mă îndumnezeiește și mă hrănește, Îmi îndumnezeiește sufletul și-mi hrănește minunat mintea.” Deci cum eu bag în mine pâine și vin și pracic dacă vinul e dulce îi simt gustul. Dar ce ar trebui să simt o dată cu gustul? Îmi îndumnezeiește sufletul și mi hrănește minunat mintea. Am avut noi vreodată experineța asta să simt că mintea mi se hrănește? Efectiv că mintea mănâncă. Asta făcea Adam practic.
Reply With Quote