Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
am fost martor, si nu oriunde, ci in manastire (nu in Romania): dupa ce s-au impartasit, o parte din mireni au mers la trapeza unde era prezenta toata lumea, inclusiv staretul manastirii, maicutele, si toti ceilalti, si fiecare isi scotea de prin sacose ceea ce avea de-acasa, intrucat, biserica nu punea la dispozitie decat ceai, cafea si margarina (eram in Postul Mare). Ei, acei oameni, proaspat impartasiti (o mica parte dintre ei) aveau branza si oua la masa.
|
Foarte trist că se tolerează asa ceva. Si la noi a venit cineva odată în Postul Crăciunului să pună pe masă un salam, iar când altcineva a vrut să-l ia de acolo si să-l dea deoparte, pentru că nu se cuvenea a mânca asa ceva în post, mai ales la o masă comunitară, a primit apostrofări, cum că s-ar fi dat voie să se pună salamul la masă. Părerea mea e că oameni ca ăstia habar n-au pe ce lume trăiesc, si numai Dumnezeu stie ce fel de "încuviintare" primesc ei pentru a consuma aceste produse în post.
Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
Am ramas uimit, si ma intrebam daca eu gresesc gandind altfel, sau acolo este ceva in neregula. Probabil tocmai de aceea se ajunge ca parintele-duhovnic nici sa nu-l mai intereseze prea mult, daca ai tinut sau nu post in zilele randuite de post. Pentru ca este o chestiune de atitudine si de alegere in raport cu propria constiinta... Dar nu cumva ajungem pe nesimtite sa ingramadim in camara lucrurilor ingaduite ca nefiind pacate de moarte si lucruri care nu s-ar cadea? Nu mi-o luati in nume de rau, dar eu la asta faceam aluzie: intr-o lume a televizorului in exces si a multor tentatii sau slabiciuni in care cu siguranta ne complacem, ajungem prea usor sa intindem buzele ca sa primim Sfintele Taine?
|
A tine post în zilele rânduite în calendar este una. Dar a ti se cere (ca în România) să tii post cel putin 3 zile ca să te împărtăsesti, este o anomalie. Nu zic să te împărtăsesti fără socoteală, dar nici să vezi că vin la împărtăsanie Duminica numai bebelusii/ copiii mici nu mi se pare normal. Eu rămân pentru împărtăsania deasă, la fiecare Sfântă Liturghie pe cât posibil, desigur atunci când esti cu constiinta împăcată.