Banii noștri Corina, ai creștinilor, merg acolo unde e nevoie de ei, Dumnezeu știe unde-i nevoie de ei. Dar banii trebuie coordonați de oameni, fiindcă Dumnezeu nu are nevoie de bani, ci vrea să vadă credința noastră. Iar atunci când un om este credincios, Dumnezeu lucrează prin el.
Banii primăriilor, sunt ai statului și statul face ce vrea statul cu ei, repet. Acei bani nu sunt ai noștri, sunt ai stăpânirii. Înțelegi? Stăpânire care tot pe noi ne ajută și ne slujește. Dacă stăpânirea crede de cuviință că-i bine să ajute Biserica, adică tot pe noi, (noi pe noi) e un lucru de lăudat, fiindcă nu-i egoism, ci comuniune, filantropie, altruism. Adică natura oamenilor, care din esență au fost creați buni.
Ajutoarele includ desigur, teren donat pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Ar fi fost frumos să contruiască tot guvernul Catedrala, dar asta nu a mai putut, sunt prea mulți bani de dat totuși. Și nu fiindcă nu a vrut, dar n-a putut. Avem și datorii externe mari.
Iar acele numere ce le-ai dat tu mai sus, sunt false. Sunt exagerate. Nu cred că va avea 12 lifturi. Arată-mi sursa acelor numere ale tale de mai sus, fiindcă cred că-i o minciună.
Angajarea nu are legătură cu rasismul. Deci nu e greșit să nu angajezi pe criterii de etnie. Fiindcă trebuie să nu ți cont de etnie, și apartenență religioasă. Creștinismul e toleranța prin definiție, fiind cea mai înaltă formă de iubire, cunoscută vreodată de omenire.
Am trecut prin Luduș, când am mers la Găbud, la Metocul Oașei, La Schit, sus pe deal, Sfântul Ioan Evanghelistul, la părinții Pantelimon și Modest.
Niciun oraș nu e prea mic, Luduș sau altele, atunci când vrei cu adevărat să lucrezi ceva, undeva. Să știi că "caută și vei găsi, cere și ți se va da", e Cuvântul lui Dumnezeu și e real și viu. De obicei în orașul în care te naști, stai gratis, la părinți, sau bunici, sau așa. Dacă vrei să încerci altceva, mai periculos, te duci în alt oraș, mai mare, cauți chirie, și acolo sunt șanse să găsești altceva de lucru, depinde și pe ce profil ți-ai axat viața.
Și da, poți fi cu adevărat mulțumit cu puțin și cu bun gust. Cu simplitate și curăție, specifice creștinilor.
Dar tu dacă stai toată ziua și te uiți la "fifty shades of grey", apoi normal că randamentul tău, pe toate planurile scade și vei avea de suferit, și normal că apoi trebuie să acuzi pe cineva, că doar nu te vei acuza pe tine, nu ?
cu ce il incalzeste [pe cineva care vrea sa munceasca ca nepotismul va fi pedepsit de dumnezeu, cand el tot fara munca este, cand el tot pe drumuri e?
Nepotismul este al oamenilor slabi, și mici și lipsiți de Dumnezeu. Și nu e valabil decât pentru cteva rude, că nu poate angaja sute de membrii. Dar trebuie să fim bucuroși pentru bucuria lor, să nu-i invidiem, să nu-i urâm, chiar dacă practică nepotismul, fiindcă ei sunt mai mici și mai slabi ca noi, creștinii. Noi, să căutăm altceva, să avem mintea și inima la Dumnezeu, conștiința curată și fiind mulțumiți cu puțin, Dumnezeu vede și știe apoi când și de ce anume avem nevoie, pe mai departe.
La țară mori de foame, spui? Păi bunicii noștri unde s-au născut? La oraș? Timp de sute de ani, oamenii au trăit la sate, și nimeni nu a mai murit de foame. Dar culmea, acum se moare de foame la sat, nu? Hai să-ți spun Adevărul: doar leneșii spun că la sat se moare de foame.
Înainte de orașe, au fost satele, în care oamenii o duceau foarte bine, unde bolile erau glume. Lucrurile astea sunt banale, le știe și un copil mic, cât de întunecată la cap să fii, să nu știi și să nu accepți asta?
Ai cu ce să începi, că ți-au lăsat părinții sau bunicii, sau mătuși, frați, surori, unchi, etc. Și începi de acolo. Dacă nu, te ajută guvernul, primăria, dar trebuie să cerem. Vei avea apoi o grădină, crești găini, un porc, gâște, rațe, o văcuță, sau 2-3 capre, sau 5-6 oi, sau o livadă, sau o seră.
Dar puturoșii și zăpăciții, știu numai să urle că le e greu și mor de foame. Nici în Africa și în Asia, dacă te zbați, nu mori de foame. Dar mai ales în Romînia, care-i o grădină mare și frumoasă.
Nu știi ce vorbești fată dragă, soră dragă.
Nu vrem să obținem o viață la țară, vrei să spui. Nu că nu putem. Nu vrem, că ezităm, ne e frică de minciunile șoptite de demoni la urechi. O casă modestă și bună la sat, face 3-4 mii de euro. Rudele te pot ajuta să o cumperi. Și de acolo mai departe e ușor. Sau mai ușor: te căsătorești. Găsești un băiat cuminte de la sat, te căsătorești cu el și împreună, ridicați gospodăria și familia.
O gospodărie nu trăiește din agricultură ca principal, ci din gospodărie, în principal. Din grădina de lângă casă (de obicei mare și bogată), și cu animăluțele gospodăriei.
Oamenii străzii nu acceptă să fie ajutați, lor le place pe stradă. La 90% dintre ei. Nu acceptă să stea în centre sociale, am lucrat cu ei, ți-am mai spus, îți amintești ? Iar dacă cineva vrea să ajute cu adevărat un boschetar, o poate face ușor. Dar și boschetarul trebuie să lucreze, să se integreze în societate, să-i pese de el și de ceilalți. Când depășește obstacolul ăsta, atunci devine un om normal și va ieși din acea stare de boschetăreală.
Dacă vrei o viață decentă, să știi că o poți avea destul de repede. Dacă îți pasă și îți dorești cu adevărat, vei reuși. Eu nu am nici mașină, nici bicicletă, merg cu autobuzul la servici, am un salar de 750 de lei, dar ca masterand, sunt mulțumit. Stau cu mama mea, am o cameră a mea, cu tot ce am nevoie, încă prea mult.
Când și dacă mă căsătoresc, ar fi frumos să locuiesc la sat, cu soțioara mea, cu copii noștrii, poate ca preot, cu gospodăria noastră, aș fi mulțumit.
Dacă aș fi singur, n-ar fi nevoie să fiu angajat, dacă locuiesc la sat. Iar dacă te călugărești, totuldevine mult mai ușor, economic și material. Și duhovnicesc, dacă ți-ai dorit cu adevărat călugăria.
Deci se poate. Exemple sunt cu miile. Trebuie doar să nu vrem intenționat să le vedem. Și desigur, nu suntem noi de vină, nu?
Da, fi sigură că anexele parohiilor se înregistrează. Că doar nu le ascund sub pământ. Primăriile știu de ele, se intabulează, se înregistrează, se știe scopul și utilitatea lor. Se știe când se încep lucrările și când se termină. Biserica nu are nimic de ascuns. Pentru că tot ce are e pentru credincioși până la urmă.
Corina, dacă ceri chitanță, vei primi chitanță, altfel refuzi să dai banii. Primești chitanță și pentru donație. Dacă ceri de fiecare dată chitanță, vei primi de fiecare dată, chitanță. Și dacă e jumătate de sumă din cât ai dat, pe chitanță, îi spui preotului să treacă toată suma, sau să-ți dea două chitanțe, altfel, mergi la un dialog cu episcopul. Dacă chiar vrei chitanțe.
Și nu. Categoric nu se fac preoții pe bani. Dacă un consilier eparhial este corupt, și cere bani, spune-l la episcop, și se vor lua măsuri. Nu spun că nu se dau bani. Am spus că la fiecare 12 preoți, și 12 ierarhi, unul e ca Iuda Iscarioteanul. Dar nu în ei stă Ortodoxia, Creștinismul. Ci în ceilalți 11.
Dumnezeu alege preotul și îl cheamă și îl dorește, dar preotul poate cădea în orice moment al vieții sale. Și atunci Dumnezeu, așteaptă întoarcerea și îndreptarea lui.
Ba da, toți trăim în lume și trebuie să fim optimiști, și iubitori, iertători și blânzi, curați, sinceri, deschiși, limpezi în tot ce facem, rugători și virtuoși, și Dumnezeu va ști apoi ce să ne dea și când să ne dea. Și vei putea și să ajuți oamenii, și să faci multe lucruri bune și frumoase.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
|