View Single Post
Vechi 22.05.2015, 00:10:00
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Comentariile de mai sus ma surpind:

1. Manastirea de ce nu a dat oamenilor macar ceva legume la masa si paine?
Atunci ar fi manact toti la fel.

2. Ce inseamna la voi masa comunitara?

La noi mai sunt probleme la parastase. Noi altfel nu mancam impreuna.
La parastase se pune intrebarea ce se poate imparti si daca sunt reguli in acest sens.

Eu stiu discutiile cu postul si ca multi de aici tin foarte mult la postul alimentar.
Dar nu poti obliga oamenii nici sa tina si nici sa nu tina.
Fiecare cu credinta lui.

Eu am citit diverse articole scrise de monahi si am vazut si unii mai severi, dar si altii care inteleg neputintele oamenilor.
Si la Apostol se spune undeva "cel ce mananca sa nu judece pe cel ce nu mananca si cel ce nu mananca sa nu judece pe cel ce mananca", pentru ca Dumnezeu ii stie si ii judeca pe ei. Numai EL.
Eu asta nu inteleg,de ce suntem invitati,rugati sa postim daca totodata apare si sintagma cu"cel ce nu mananca sa nu fie judecat".
Prin asta se intelege ca postul este optional,cine vrea il tine cine nu,nu.
Ori eu inteleg ca postul este obligatoriu nu optional.
Ar trebui tratat cu mai multa gravitate,seriozitate iar cei care au interdictii alimentare ,invoiri de la doctor sau de la duhovnic sa fie mai"cu perdea" cand mananca friptura in post ca sa nu-I sminteasca pe toti ceilalti.

La noi la biserica se fac gustari in fiecare Duminica,ca dupa slujba si impartasanie sa poti manca ceva si bea o cafea alaturea cu fratii.
Si este regula ca mereu exista gustari cu carne,branza,oua in post;sau cel putin cu branzeturi si oua de parca astea nu ar fi de dulce.
Singura zi in care fac gustari de post este Vinerea Mare,atunci cand cei mai multi tin chiar post negru in Romania.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote