View Single Post
Vechi 22.05.2015, 12:20:45
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Yasmina si Mihnea

Eu cred totusi ca acel citat din Apostol are legatura cu postul, pentru ca se citeste exact la inceputul Postului Mare.
In plus la Slujba de Pasti se spune ceva asemanator la Apostol: este primit la Domnul si cel ce n-a postit si cel cel care se pocaieste mai tarziu.
Nu mai stiu exact, dar spune mai multe lucruri acolo in trepte: daca nu a facut asa, asa si ajunge ceva cu "...in ceasul al 12 lea".

Postul nu este obligatoriu, in sensul ca nu poti forta pe cineva sa-l tina, nu-l poti controla ce mananca.
Ah, ca sunt date niste indicatii, se impune un anumit regim si anumite perioade pentru toata lumea. Asta este altceva.

Eu am vorbit despre astfel de lucruri cu preotul meu, tocmai pentru ca am anumite probleme si lupte in mine.
Si mi-a spus ca nu postul alimentar este important si ca acela nu te opreste nici de la impartasit. Conditia de baza este sa nu faci pacate, sa faci fapte bune, sa te rogi, sa fii pregatit in alte moduri (spiritual).
Are mereu un citat/o povestire de la un parinte(monah mi se pare) a carui nume imi scapa.

"Se duce un om la un parinte (calugar cred) si se spovedeste si spune ca a postit si n-a mancat aia si aia. Si parintele il intreaba: si ce-ai facut? Si omul iar spune ca as si asa, pana cand parintele spune: "Faptele, faptele, nu oala cu laptele!"

La fel cum nu te poti duce in dormitorul celor casatoriti si sa le impui cand sa aibe relatii si cand nu. Tocmai ca si asta este scris in Apostoli, fiindca se stie despre slabiciunea omului.

Mihnea - tu n-ar trebui sa scrii despre post. Nu vreau sa te jignesc, pentru ca nu este vina ta si faptul ca tu ai ales alt drum pana la urma este treaba ta personala. Ce vreau sa spun este ca postul la catolici este mai usor si multi dintre noi ortodocsii l-ar putea tine asa si atunci n-ar mai fi nici o discutie.

La noi nu exista asemenea obicei - cu gustarile dupa slujba. La noi se fac parastase si lumea mananca din ceea ce primeste de acolo.

Acum eu am o nelamurire:
In perioadele de posturi lungi, aveti dreptate ca lumea trebuie sa tina postul si dupa impartasit, daca il tine pe tot. Si ca lumea care nu posteste sa fie mai discreta. De fapt si inversul este valabil. Nici cei care postesc nu trebuie sa se arate c-o fac si sa se laude. Daca este s-o luam pe aia dreapta.

In perioadele cand nu este post trebuie totusi sa tii post dupa ce te impartasesti?
Da, parintele Cleopa scrie de 3 zile inainte si 3 zile dupa. Adica de fapt tot timpul. La manastire asa este.

Si ne mai miram ce se impartasesc numai copiii?

Ovidiu si Moshu - incetati cu polemica. Fiecare are parerea lui si nici unul nu stie cum e bine de fapt, fiindca nu ne spune BOR. Cand o sa avem regulile, macar o sa stim pe ce ne certam.